egészség

2020.10.14. 17:00

A láz vészcsengőként jelzi a betegséget

Előbb vagy utóbb mindannyian leszünk lázasak az életünk során, és idővel megtanuljuk, hogy nem kell megijedni tőle.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A láz a testhőmérséklet rendellenes emelkedése, és minden estben valaminek a tünete. Ebben az állapotban az immunrendszer nagyobb eséllyel veszi fel a harcot a különböző fertőzésekkel, valamint a kórokozókkal, mert magasabb hőmérsékleten hatékonyabban tud dolgozni, tehát a láz segíti a gyógyulást.

Lázról abban az esetben beszélünk, amikor a test belső hőmérséklete meghaladja a 38 fokot. Hónaljban mért értékek alapján 37 és 38 fok között hőemelkedésről, 38 és 39 fok esetén mérsékelt lázról, 39 és 40,5 fok mérésekor magas lázról, 40,5 fok felett pedig igen magas lázról van szó.

A kiváltó ok lehet fertőző, mint a bakteriális, vírusos vagy gombás megbetegedések, de nem fertőző is, például gyógyszer mellékhatása, napszúrás, az idegrendszer rossz működése, rosszindulatú vagy autoimmun megbetegedés.

Az elmúlt évtizedben a lázcsillapítással kapcsolatos szakmai irányelvek megváltoztak és összhangba kerültek a nyugat-európai irányelvekkel. Így 2011 óta hazánkban sem kell a lázat csillapítani, csak lehet és ajánlott akkor, ha az a szervezet számára megterhelő és a beteg köz­érzete rossz. Amennyiben fokokhoz szeretnénk kötni, hogy mikor van szükség lázcsillapító tablettákra, akkor a hónalj alatt mért 38 fok feletti értéknél vethetjük be, ha valóban szükséges.

Milyen szerekkel?

Gyermekeknél és felnőtteknél is elsősorban paracetamol- vagy ibuprofen-hatóanyagú készítményeket célszerű választani, és kerülni kell a különféle hatóanyagok váltott használatát. Ugyanis ez a lázcsillapító hatást egyáltalán nem erősíti, viszont növeli a mellékhatások előfordulásának lehetőségét.

Felnőttek esetében legkésőbb a három napja fennálló, gyógyszerekkel kezelt lázas állapot után kell orvoshoz fordulni. Gyermekeknél 3 hónapos korig a 38 foknál magasabb, továbbá 3 és 6 hónapos kor között a 39 foknál magasabb láz esetén fel kell keresni a gyermekorvost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában