ízvilág

2020.10.23. 12:30

A hideg, őszies estéken mennyei a sütőtökleves

Itt a sütőtökszezon, és amikor a szerkesztőségben erről beszélgettünk, Szaniszló Bálint kollégánk megjegyezte, ő gyerekkorában soha nem szerette a sütőtököt.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Felnőttkorában azonban egyszer megkóstolta a sütőtöklevest, és akkor azt mondta, igen, a sütőtök így nagyon finom. Azóta megtanulta az elkészítését, és gyakran meg is főzi. De nemcsak a sütőtökkrémlevest szereti, hanem minden más krémlevest is. Lényegében minden zöldségből, ami pürésíthető, készíthető krémleves.

– Amikor a hideg őszi vagy téli estén hazaér az ember, nagyon jólesik egy finom, laktató, meleg leves – fogalmazott.

Leves és krém

Kiderült, gyerekkorában a nagymamája által készített sütőtököt azért nem szerette, mert túlságosan édesnek, émelygősnek érezte. Bálint évekkel ezelőtt nem volt járatos a főzés tudományában. Négy-öt éve azonban felfedezte az egyszerű ételek varázsát is. Ma már szívesen készít bármilyen levest, húsokat vagy egytálételeket. Utóbbiak közül a spanyol paella a kedvence. Ez ugyanis egyszerű, ízletes és arra ösztönzi a háziasszonyokat és férjüket, hogy ne dobják ki a maradék ételt. Ebbe ugyanis belekerülhetnek a megmaradt húsok és zöldségfélék, ízletes a finom fűszerektől lesz, végül jöhet a rizs. Így lesz gazdaságos és laktató az étel.

De visszatérve a sütőtökre, Bálint arra is felhívta a figyelmet, hogy ha egy nagyobb sütőtöknek csak a felét használjuk fel levesnek, a másik feléből sütőtökkrémet készíthetünk, ami pirítóssal igazán kiváló.

 

Sütőtökkrémleves

Hozzávalók (4 személyre)

1000 g sütőtök

500 g sárgarépa

1 közepes szál póréhagyma

2-3 fokhagymagerezdnyi gyömbér vagy 1-2 kávéskanál gyömbérpor

1,5 dl főzőtejszín vagy 2 dl kókusztej

1 kávéskanál szerecsendió

só, bors ízlés szerint

1 liter zöldség alaplé vagy 1-2 zöldségleveskocka

1 ek. vaj

Elkészítés

A héjastól nagyobb darabokra vágott sütőtököt sütőben félkészre sütjük, majd kikaparjuk a héjából. A póréhagyma fehér részét karikára vágjuk, és megdinszteljük vajon. Ha már megpuhult a hagyma, mehet bele a karikára vágott sárgarépa, majd az elősütött sütőtök. Felöntjük a zöldség alaplével vagy vízzel, és beletesszük a zöldségleveskockát. Puhára főzzük, közben bele­reszeljük a gyömbért, illetve

a szerecsendiót. Ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. A puhára főtt alapanyagokat leturmixoljuk, majd felöntjük a főzőtejszínnel vagy kókusztejjel. Néhány rottyanás, és kész a sütőtökleves. Pirított tökmaggal megszórva forrón tálaljuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában