influenzaoltás

2020.10.24. 07:00

A doktornő hisz a vakcinában

Megnőtt az érdeklődés az ingyenesen elérhető influenza elleni védőoltás iránt a korábbi évekhez képest.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: OM

Néhány napja megérkezett a háziorvosi praxisokba és az üzem­orvosokhoz az influenza elleni védőoltás. Müller Cecília országos tiszti főorvos arra kérte a koronavírus szempontjából magas kockázatú csoportokba tartozókat, hogy éljenek a mindenkinek ingyenesen biztosított védőoltás lehetőségével. Javasolta, hogy a páciensek telefonon keressék meg háziorvosukat, és kérjenek időpontot. Kétféle oltóanyag van, a 6–35 hónapos gyermekek két oltást kapnak, a felnőtteknek adható, háromkomponensű vakcina két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén. A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy a koronavírussal szemben az influenza elleni védőoltás nem ad védelmet, ugyanakkor ha lehetőség van rá, fontos legalább az egyik ellen védekezni.

Középkorúak is

– Egyre többen és egyre fiatalabbak érdeklődnek az influenza elleni védőoltás iránt. Már hetek óta hívják telefonon a rendelőt, és kérik az előjegyzést – mondta dr. Veréb Ilona háziorvos. Hétfőtől elérhető a doktornő praxisában is, és már el is kezdték oltani a pácienseket. Asszisztensei segítségével igyekszik úgy beosztani az időpontokat, hogy a rendelés előtti és utáni időszakban tudjanak érkezni az emberek. Egyébként a rendelés ideje alatt is tudják fogadni őket egy másik helyiségben, ezért az is megoldható, hogy ne találkozzanak a váróban a betegek. Az a jellemző, hogy azok, akiket már évek óta beoltanak influenza ellen, biztosan kérik idén is. De újabb érdeklődők is vannak, akik eddig nem oltatták be magukat – hangsúlyozta a háziorvos. Mindenkit alaposan kikérdeznek telefonon, hogy nincs-e lázas vagy bármilyen vírusfertőzésre utaló állapotban. De ugyanígy a gyógyszerallergiát is kizárják, mielőtt oltanak. Többnyire idősek oltatják be magukat, de a középkorúak is egyre többen csatlakoznak, és a megelőzést választják. A fiatalok, 20–30 év közöttiek közül csak nagyon kevesen, elenyésző a száma azoknak, akik élnek a lehetőséggel az eddigi tapasztalatok alapján. Idei statisztikát még nehéz lenne felállítani, hiszen csak most kezdték oltani az embereket – hívta föl a figyelmet az orvos.

Fészek- és keresztimmunitás

A doktornő magát is beoltatja már évek óta, hisz a vakcinában és a megelőzésben, éppen ezért ajánlja is. Azt vallja, a nagy világjárványok is eltűntek idővel, amint elkezdték beoltani az embereket a betegség ellen. Példaként említette a gyermekkori betegségeket, amik ellen évtizedek óta oltást kapnak a kicsik. Az influenza elleni védőoltás sem gyengíti az immunrendszert, inkább megerősíti azt – fejtette ki. Hozzátette: a fészekimmunitás is úgy alakul ki, ha minél többen beoltatják magukat, így nem betegszenek meg, nem adják tovább a kórt, és azt is védik a családban, aki valamilyen betegség okán nem kaphatja meg az oltást. Illetve szólt arról, hogy aki évek óta oltatja magát, annál keresztimmunitás figyelhető meg, vagyis az influenza több törzsével szemben védett lesz. A hatékonyság legjobb bizonyítéka az, hogy évek óta nincs nagy influenzajárvány, illetve a betegek állapota nem súlyos – összegezte dr. Veréb Ilona.

Véleménymegoszlás

Megkérdeztük néhány 40 és 60 év közötti olvasónkat, hogy ők beoltatják-e magukat influenza ellen, a válasz azonban az esetek nagy százalékában „nem” volt. Többnyire azért, mert úgy érzik, erre nincs szükségük, egyébként sem jellemző, hogy megbetegednének – hangzott a válasz. Illetve kifogásként arra hivatkoztak, hogy az adott évben megkapott oltás csak egy vírustörzs ellen ad védelmet, arra sem örökre.

Szerkesztőségünk munkatársa azonban arról számolt be, hogy ő és két idős szülője évek óta mindig beoltatják magukat. Ezt kezdetben a velük egy háztartásban élő idős nagymama miatt tették, aki 89 évesen hunyt el. Azóta viszont saját meggyőződésük is ezt diktálja, és az influenza mindig elkerüli őket.

(A borítóképen: Dr. Veréb Ilona beadja az influenza elleni védőoltást az egyik betegének)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában