tudatos energiafelhasználás

2020.09.20. 17:30

Tudatosságra nevelheti a fiatalokat

Gábor készen áll arra, hogy megismertesse a tudatos energiafelhasználás rejtélyeit a tanóráin.

Apagyi Beáta

Forrás: Olvasónk küldte

Hornyák Gábor, a Miskolci Egyetem környezetmérnöki alapszakos hallgatója lett az ország négy energiakövetének egyike. A kazincbarcikai fiatal Az energia nem vész el, csak átalakul – hulladék mint energia című pályázati anyagával nyerte el ezt a megtisztelő titulust.

Téma iránti érdeklődés

– Középiskolás éveimet a Miskolci Szakképzési Centrum Bláthy Ottó Villamosipari Technikum informatika szakán töltöttem. A fizika iránti érdeklődésem miatt mindig is nyitott voltam az energiával kapcsolatos témákra, így a pályázat írását megelőzve több cikket és könyvet olvastam el ezzel kapcsolatban. Az egyetemen azért választottam a környezetmérnök szakirányt, mert nagyon sokrétű a képzés, és úgy gondoltam, így tehetek a legtöbbet a környezetünkért. Úgy érzem, fontos már fiatalkorban megismerni ezeket a témákat, így óravázlatomat elsősorban az általános iskola felső tagozatos diákjainak írtam. A pályázat bizonyos részeivel kapcsolatban a barátaim és szüleim véleményét kértem ki, de egyébként teljesen egyedül dolgoztam – mesélte Gábor.

Tudatos energiafelhasználás

– Az egyetemi hírlevélből, az ott kihelyezett plakátokból és a Facebookról értesültem a lehetőségről. Azonnal felkeltette az érdeklődésem, és egyből elkezdtem gondolkodni, miről is szólna az én órám. Az általános iskolás diákoknak átfogó képet kell adni az energiáról és a hulladékról. Meg kell ismertetni velük a tudatos energiafelhasználás és a megfelelő hulladékgyűjtés fontosságát. Felkelteni az érdeklődésüket a természettudományok és a környezettudatos életmód iránt – mindezt érthetően, látványos kísérletekkel fűszerezve egy élménydús tanóra keretein belül. A mindennapi életünkben rengeteg energiát pazarolunk el, amiről tudomást sem veszünk. Ennek megváltoztatása elengedhetetlen. A tudatosabb felhasználást példákon keresztül szeretném bemutatni a gyerekeknek, mert tudniuk kell, hogy az energiát meg kell becsülniük – tette hozzá.

Rendhagyó tanórák

Gábor mellett további három egyetemista nyerte el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) Energiakövet 2020 címét és az ezzel járó 400 ezer forintos ösztöndíjat.

– Az energiakövetek többnapos tréningen vesznek részt, ahol energetikai, pedagógiai és kommunikációs szakemberek segítenek felkészülni

a tanórákra – mondta Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője. A tréningek során az energiakövetek együtt dolgozhatnak a Szertár bloggerével, Zsíros Lászlóval is, akit minden fizikát kedvelő fiatal jól ismer. – Bizakodva várjuk a lehetőséget – folytatta a szóvivő –, hogy az idei tanévben is megtarthassuk rendhagyó tanóráinkat országszerte. Emellett a tudatos és takarékos energiafelhasználást népszerűsítő, rövidebb online előadásokkal, kísérletekkel is készülünk, melyek az energiakövetek közösségimédia-felületein lesznek láthatók.

(A borítóképen: Hornyák Gábor az ország négy energia-nagykövetének egyike)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában