Hullámzó piac

2020.09.28. 16:00

Több esküvő, kevesebb lagzi

Tízezres nagyságrendben maradnak el idén az esküvők.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Nőtt a házasságkötések száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest megyénkben. De ez a tény nem cáfolja azokat a híreket, amelyek az esküvői iparág válságáról szólnak. A szakértő világítja meg a jelenséget: sokan elmennek az anyakönyvvezetőhöz, de a lakodalmat elhalasztják.

Azok, akik a koronavírus első hullámának időszakára tervezték az esküvőjüket, jellemzően a második hullám időszakára tolták el a nagy nap dátumát. Nyárra csak keveseknek sikerült, hiszen azokat az időpontokat már egy-két évvel korábban kell lefoglalni.

– Az első hullám csaknem tízezer esküvőt hiúsított meg Magyarországon, és már látjuk, hogy a második hullám is legalább ennyit töröl majd el – nyilatkozta az Északnak Tóth Mihály, a Ceremóniamesterek Szövetségének az elnöke.

Nő a házasodási kedv

Mégis, ha megnézzük a KSH nyilvántartását a házasságkötésekről, azt tapasztaljuk, hogy megyénkben 2019 I. fél évében 1639-en, míg 2020 I. fél évében 1803-an mondták ki a boldogító igent, tehát egyértelműen növekedésről beszélhetünk. Abban az esetben pedig, ha az országos adatokat is megnézzük, kiderül, hogy a főváros és Pest megye után megyénkben a legnagyobb a házasodási kedv az egész országban, koronavírus ide vagy oda.

– Ennek két oka van – mondta Tóth Mihály. – Az egyik az, hogy az elmúlt öt-hat évben folyamatos növekedés tapasztalható a házasságkötések terén, a másik pedig az, hogy amikor beütött a járvány első hulláma, az egyházi esküvőt és az azt követő fogadást vagy lakodalmat mindenki későbbi időpontra tette át, de az anyakönyvvezető előtt, szűk családi körben megköttettek a házasságok.

A Ceremóniamesterek Szövetségének elnökétől azt is megtudtuk, hogy egyre nagyobb számban van igény az egyházi szertartásokra is. Ez is azt mutatja, hogy a fiatalok visszafordultak a hagyományos, konzervatív értékek felé, és a gyermekvállalási kedv is nőtt.

A ruhák most is kelendőek

Több esküvőiruha-szalont is megkerestünk, hogy a rendhagyó helyzet miatt kialakult új szokások felől érdeklődjünk, és érdekes információkkal gazdagodtunk.

Az egyik nagy szalon tulajdonosa elmondta, hogy azok, akik az első hullám idejére tervezett esküvőket eltolták a második hullám idejére, gyakorlatilag csöbörből vödörbe kerültek. Ugyanis megyénkben sok esküvőre érkeznének rokonok és barátok a Felvidékről és Erdélyből, valamint más külföldi országokból, de ez most nem kivitelezhető, így a legtöbben lemondják az eseményt.

Egy másik szalonban azt tapasztalták, hogy sokan egyenesen 2021-re tették át az esküvőjüket, és az a helyzet alakult ki, hogy a menyasszonyok nem bérlik, hanem megvásárolják az álomruhát, így az biztosan rendelkezésre áll majd a nagy napon.

A szalontulajdonosok azt is elmondták, hogy a házasulandók egy része már nem tologatja az időpontokat, inkább egyszerűbb, letisztultabb ruhában, szűk családi és baráti körben, maximum 30-40 fő jelenlétében tartják meg az esküvőjüket, és alkalmazkodnak ahhoz, hogy csak 23 óráig tartózkodhatnak a vendéglátóhelyeken. Éppen ezért sok esküvő a megszokottnál órákkal korábban kezdődik.

Ellentmondásos rendelet

A hagyományos lagzira vágyó párok mellett a vendéglátóhelyek a legnagyobb vesztesei az esküvői piacra is begyűrűzött koronavírus-válságnak. Tóth Mihálytól megtudtuk, hogy szövetségük kutatásából egyértelműen kiderül, a szeptember 19-től hatályos 431/2020-as kormányrendelet gyakorlatilag ellehetetleníti az esküvőket.

– Szeretnénk felhívni a jogalkotók figyelmét arra, hogy a kormányrendelet jogharmonizációs hibákat rejt – részletezte a Ceremóniamesterek Szövetségének elnöke. – Ezek például olyan helyzetet teremtenek, hogy ugyanazon az esküvőn egy, az adott szállodában megszálló esküvői vendéget enged kiszolgálni, míg aki nem száll meg, azt nem. Azt javasoljuk, engedélyezzék, hogy 23 óra után is maradhasson a násznép az esküvőkön, és ezzel feloldanák ezt a jogi paradoxont, miközben segítenék a több ezer, családdá válni vágyó fiatal pár esküvőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában