Család

2020.09.15. 08:30

Sok mindent el kell engednünk életünkben

Hogyan tudjuk túlélni a veszteségeket? Erről szólt az előadás.

Nagy-Hankó Krisztina

20200909 Miskolc ARTTÉR találkozó. Elengedés - lemondani nehéz címmel rendeztek fórumot a Népkerti Vigadóban. Fotó: Ádám János ÁJ Észak Magyarország Képen: Kishonthy-Kardos Rita felszólaló

Fotó: Ádám János

Az Árttér évadzáró beszélgetése, melyet múlt hét szerdán tartottak a Népkerti Vigadóban, az elengedésről szólt. A résztvevők és szakemberek megosztották egymással gondolataikat arról, kinek mit kellett elengednie eddig. A paletta igazán színes, hiszen mindenkinek van olyan esemény az életében, amely elszakadást jelentett valakitől vagy valamitől.

A legnehezebb pillanat

Bognár Lili Janka édesanyjának egy időre egyetemi tanulmányai miatt külföldre költöző lányától kellett elbúcsúznia. A 22 éves hölgy a Holdviola együttes énekese és Miskolc Múzsa díjasa. Édesanyja elmondta, annál nehezebb pillanat nem volt még életében, mint amikor ott hagyta a lányát a hatalmas városban, Abu-Dzabiban, és látta, ahogy a taxi elviszi tőle.

– Az állatvilágban nem ritka, hogy öncsonkítást végeznek az anyaállatok, amelyektől elszakítják gyermeküket, de ehhez hasonló jelenségek fordultak elő ősi kultúrákban is. Egy családtag, gyermek vagy magzat elvesztésekor hajtépés vagy hajvágás jelezte fájdalmukat – mondta Kishonthy-Kardos Rita testorientált coach.

De ugyanilyen nehéz egy szerelem, kapcsolat elengedése is, ám nem árt mérlegelni, hogy valóban a szakítás-e a legjobb megoldás. Hiszen sok esetben nem a partnert kell lecserélni, hanem a kapcsolatot újjáépíteni – tudtuk meg Juhász Zsófia párkapcsolati terapeutától. Szakmát, munkahelyet is sokan hagytunk már magunk mögött, de van olyan is, hogy csak a szakmán belül adunk föl egy meggyőződést, beidegződést. Tar Lívia gyógytornász arról mesélt, hogy munkába állása kezdetén meg akarta váltani a világot és mindenkit megmenteni. Azonban a 12 év alatt, amióta gyűjti tapasztalatait a munkájában, megtanulta elengedni ezt. Az a fontos, hogy mindenkinek úgy és annyira segítsen, ahogyan tud, illetve amire a páciensnek szüksége van – hangsúlyozta.

– Amivel idővel mindenkinek meg kell birkózni, az a halál. Elengedni egy szerettünket örökre. Ez csak úgy megy, ha megvan a folyamata a gyásznak, ami sokszor manapság hiányzik – fogalmazott Gyenis Marianna pszichológus. Hozzátette: nem véletlenül voltak régen a halottas háznál a több napig tartó siratások.

(A borítóképen: Kishonthy-Kardos Rita az Árttér rendezvényén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában