Takarítási Világnap

2020.09.19. 07:00

Sepregessen mindenki a maga háza táján!

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja 1992-ben hirdette meg a Takarítási Világnapot minden szeptember harmadik szombatjára.

Bukovenszki-Nagy Eszter

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A világnap célja, hogy tegyünk rendet a környezetünkben: szedjük össze a szemetet, takarítsuk, szépítsük meg azt. Napjainkban már több mint 80 országban, közel 35 millióan csatlakoznak évről évre a környezettudatos kezdeményezéshez.

Szemét az erdőben

Andrea és Attila évek óta járnak túrázni, nem csak a Bükkben, hanem szerte az országban is. Dühvel vegyes szomorúsággal tapasztalják, hogy még a várostól távolabb eső túraösvényeken is folyton szemétbe botlanak.

– Felháborít, hogy aki kijön az erdőbe, tehát elvileg természetkedvelő, annyira lusta, nemtörődöm, hogy nem képes az üres, szinte súlytalan zacskót, flakont, vagy szalvétát visszatenni a hátizsákjába. Pedig semmibe nem telne, hiszen idefelé még súlya is volt – mondja feldúltan Attila. – Én például ezért sem tudom megállni, hogy ne szedjem össze, engem nagyon zavar. Mindig van nálunk egy zsák, amibe a a szabadban töltött idő alkalmával összegyűjtjük az úton „szembejövő” szemetet, és hazavisszük a szelektív kukába – teszi hozzá Andrea. – Emellett elkezdtem többek között mosható, újrahasználható szendvicscsomagolókat varrni, ebben visszük az elemózsiát, kulacsban a vizet, így hulladékmentes lesz a kirándulás – sorolja.

Andrea és barátai túrázás közben

– Ha jó idő lesz, ezen a hétvégén is útra kelünk, de csak egy kisebb kört teszünk itt a környéken, ugyanis van egy kilenc hónapos kisbabánk. Vele még nem tudunk hosszú túrákat tenni, viszont a közelben is remek kirándulóhelyek vannak. Így pedig ő már jó korán magába szívja ezt a mentalitást. Reméljük, hogy ő is természetbarát lesz, és figyelni fog a környezetére, mindenesetre mi igyekszünk jó példát mutatni – folytatta Attila.

Manapság divattá vált a plogging, ami a kocogással egybekötött szemétszedést jelenti, ezt is beiktathatjuk ezen a hétvégén, akár egyedül, akár társasággal – később pedig akár rendszeres szokássá is válhat.

Együtt könnyebb

Összefogással minden könnyebben megy, ezért érdemes a lakóközösséggel, családdal karöltve ezen a napon valami közösségi tevékenységbe fogni. Hogy mégis mit csináljunk? Csak néhány ötlet a sok közül, amelyek természetesen lakóközösségre szabhatóak: szemétszedés, hulladékszelektálás, faültetés, lépcsőház takarítás, zöldhulladék összeszedése, komposztáló építés, pince/garázs/gardrób szelektálás.

Ha végeztünk a felesleges holmijaink kiválogatásával, akár rögtön újrahasznosíthatjuk azokat egy rögtönzött cserebere keretében: a szomszédok, barátok talán kincseket találnak a mi megunt, vagy feleslegessé vált tárgyaink között. Ha nem is a szűk környezetünkben adunk túl ezeken a dolgokon, különböző internetes adok-veszek, cserebere oldalakra is feltehetjük, vagy adomány formájában okozhatunk velük örömet másoknak. Diósgyőrben az Egyke Adományboltba például minden szombat délelőtt adhatjuk le. Fontos, hogy csak olyan holmit adjunk adományba, amit mi is elfogadnánk, a penészes, szakadt, használhatatlan ruhákat nem tudják odaadni a rászorulóknak. A használt, de használatra még alkalmas tárgyainkat, eszközeinket, berendezéseinket (mint a konyhai eszközök, elektronikai eszközök, háztartási gépek, könyvek) pedig a Miskolci Újrahasználati Központba vihetjük. Jelenleg azonban sajnos ők sem üzemelnek a koronavírus-járvány miatt. A végképp elromlott, javíthatatlan, összetört, használhatatlan tárgyainkat, szemetünket pedig hulladékudvarokban adhatjuk le. Nem javallott a kuka mellé kitenni ezeket, hiszen nagy részünk veszélyes hulladéknak minősül.

– A barátnőimmel rendszeresen kiválogatjuk a ruháinkat, bizsujainkat, és összeülünk egy „turi-teadélutánra” – meséli Zsuzsi. – Így nem lesz hulladék a használható ruhákból, ráadásul tudom, hogy jó helyre kerül egy-egy szeretett darab. Évek óta nem vettem teljesen új ruhát magamnak, turkálóban vásárolok. Megtehetném, hogy divatos butikokból öltözködjek, de egyrészt szeretem az egyedi stílust, ha nem jön szembe velem ugyanaz, másrészt olcsóbb, nem utolsósorban pedig körforgásban marad a már legyártott ruha, ezzel is védem a környezetemet.

Szervezett szemétszedések

Megkérdeztük az Északerdő Zrt-t is, ők készülnek-e valamilyen programmal a világnap alkalmából.

– Idén sajnos a koronavírus-járvány miatt a tavaszi Te Szedd akciónk is elmaradt, ezért nem szerveztünk semmit a Takarítási Világnapra sem. Egyébként szoktunk szemétszedést is rendezni, de ezúttal jobbnak láttuk, ha elhalasztjuk ezeket az eseményeket – mondta el érdeklődésünkre Pál János Viktor.

[eweb-voting id="4563803"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában