Szabadidő

2020.09.29. 09:30

Ragadjuk meg a botokat!

A nordic walkinghoz nem kell más, mint egy pár speciális bot, valamint a helyes technika elsajátítása.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A nordic walking elnevezés megtévesztő lehet, ugyanis nem sétálásról van szó, ahogy azt nagyon sok esetben gondolják az emberek, hanem tényleges futásról, gyors gyaloglásról speciális botok segítségével. A sportág űzésével kíméletesen fejleszthetjük az állóképességet, az izomerőt és a mozgáskoordinációt. Eredetileg Finnországból indult, a sífutók körében vált népszerűvé, a nyári időszakban az erőnléti edzés lehetőségét biztosította számukra. Nordic walkingolás során a botok segítségével hosszabbakat lépünk, úgy, hogy a kezek és a lábak természetes – a járáshoz elengedhetetlen – ellentétes mozgása megmarad. A futás során a botok dinamikát, ritmust adnak. Az edzések eltérő intenzitásúak lehetnek, a lassabb tempójú inkább zsírt éget, míg a gyorsabb kondíciót fejleszt.

Tehermentesítés

Gyula, az Észak munkatársa már tíz éve rendszeresen használja a nordic walking botokat. – Fiatalkoromban atletizáltam, a térdeim nem bírták a rendszeres terhelést, szükséges volt megműteni, viszont a futást nem akartam abbahagyni. A nordic walking során a botok kardinális szerepet játszanak abban, hogy a térdre nehezedő teher 25-30 százalékát csökkentsék, valamint a mozgásforma a felsőtestet is fejleszti, mivel vállból mozgatjuk a botokat, így egyenletesebb a test terhelése. Sok videót néztem annak érdekében, hogy jól elsajátítsam az alapokat, aztán szépen kialakul az egyéni stílus, ahogy a bot nélküli futásnál is. Van, aki apróbb lépéssel, szaporán fut, addig más nyújtott lépésben halad, ez egyénenként változó – meséli tapasztalatait.

– A bot karbonból vagy alumíniumból készül, felül egy hurok segítségével tartja stabilan a kezeket. A bot végének kialakítása a terephez is jól alkalmazkodik. Érdemes használatuk technikáját megfelelően elsajátítani a balesetek elkerülésének érdekében. Tudniillik, hogy a kéz rögzítve van a bothoz, így ha véletlenül keresztbe rakjuk a lábunk előtt, akkor nem tudjuk azonnal elengedni. Velem is előfordult már, hogy alig tudtam elkerülni a bukást. Ha megvan a megfelelő ütem, a bot és a láb mozgásának összhangja, akkor nem lehet probléma. Leginkább télen szoktam nordic walkingolni, körülbelül heti két alkalommal, öt-tíz kilométeres távokat. Kortól, nemtől függetlenül mindenkinek ajánlom a sportágat, illetve a bot beszerzését is, ha csak túrázás során vesszük használatba is megéri, nem drága tételről van szó – ajánlja Gyula.

A nordic walking amellett, hogy tehermentesíti az ízületeket, javítja az állóképességet, erősíti az izmokat, javítja a test oxigénellátását, illetve a stressztűrő képességet, aktivizálja a vérkeringést, az agynak is jót tesz. Népszerűsége talán abban rejlik, hogy egy szabadban végezhető mozgásformáról van szó. A természetben végzett mozgás minden érzékszervünkre hat, boldogabbá, kiegyensúlyozottá tesz. Csoportosan is végezhető, így a család minden tagját mozgásra lehet sarkallni. Ajánlott túlsúllyal küzdők, ülőmunkát végzők számára is, szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, kismamáknak a terhesség előtti és utáni időszakban. Kortól független, hiszen a test 90 százalékát átmozgatja, mégsem terheli meg az ízületeket, sőt a beszűkülteket újraaktivizálja és erősíti.

(A borítóképen: A nordic walking minden izmot jól átmozgat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában