Ízvilág

2020.09.04. 08:00

Szabadban főzve az igazi a gulyás

Az alaplevesfélék csoportjába tartozik a gulyásleves, de mint ilyennek is számos válfaja létezik, az egyéni ízlés sokféle elkészítést hozott létre.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Már az alap pörkölt elkészítése hordoz kihívásokat például, hogy ha túl jól sikerül nehogy elfogyjon amíg leves lesz belőle – mert megkóstolni természetesen alaposan kell.

A pörkölt készülhet klasszikusan marhahúsból, sertésből, de a nagy melegben egy könnyű csirkeaprólék is megteszi. A tradicionális verzióban a zsíron pirított hagymára paprikát, fokhagymát és paradicsomot tegyünk és kissé pirítsuk fel, utána mehet bele a kockára vágott marhahús. Saját levét elfőzve pirítsuk tovább majd párolás után öntsük fel vízzel, hogy ellepje a húst. A zsírjára sült pörköltalapot megszórjuk fűszerpaprikával és felöntjük vízzel és hozzáadjuk a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret. Sózás után jön a babérlevél és a mintegy két órás főzés takaréklángon. Közben egy tálban verjük fel a tojást, sózzuk meg egy csöppet, majd adjuk hozzá a lisztet is. Tojás méretétől függően változhat a liszt mennyisége, lényeg, hogy egy kemény tésztát kapjunk, ami nem ragad. Keverjük el egy villával, majd gyúrjuk össze kézzel, amíg egynemű lesz a tészta. Csipkedjünk ki belőle apró darabokat, majd adjuk a leveshez, pár perc alatt megfő. Ha majdnem kész a hús, beletehetjük a krumplit és a közben elkészített csipetkét.

Szabadban az igazi

Sokan esküsznek rá, hogy a szabadban az igazi a gulyás, ez minden bizonnyal így is van legalábbis az elkészítés és az elfogyasztás sajátos fílingje miatt. Azonban a megfelelő hőmérsékletű tűz biztosítása már igényel bizonyos gyakorlatot hiszen a pirítástól a lassú tűzön főzésig tart a repertoár amelyet a tűzhely adagolójával valljuk be lényegesen egyszerűbb biztosítani. Az emberi találékonyság persze nem ismer határokat így vannak akik a pörköltalapot készítik el előre, de olyan is akad aki komplett gulyást otthon alkotja meg előző este és csak kvázi felmelegítik a szabadban tartott bográcsozásnál.

 

(A borítóképen: Variációk gulyásra)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában