Szent István-díj

2020.09.27. 12:00

Ő az erős alapokat rakja

Az egyházközség aktív tagja és elkötelezett pedagógus a kitüntetett óvodavezető.

Hegyi Erika

Vajkóné Zsíros Emese mutatja Encs város kitüntetését a Szent István díjat.

Fotó: Bujdos Tibor

Szent István-díjat adományozott az encsi önkormányzat Vajkóné Zsiros Emesének, az Encsi Csoda-Vár Óvoda és Bölcsőde vezetőjének. Az óvodapedagógus 36 éve van a pályán, 25 éve intézményvezetőként. 12 csoportos óvodát vezet, az encsi óvodának a fügödi és az abaújdevecseri városrészben is van tagóvodája, valamint egy kétcsoportos bölcsőde is tartozik az intézményhez.

A Szent István-díjat azonban elsősorban az egyházban betöltött és a keresztény értékek átadásában vállalt szerepéért kapta. Mint mondta, az Encsi Római Katolikus Egyházközség tagja, és ezen belül teljesít szolgálatot. 1997-től 2013-ig hitoktatóként tevékenykedett, alsó és felső tagozatos csoportjai is voltak, valamint közreműködött az elsőáldozási és a bérmálási ünnepi liturgia előkészítésében, lebonyolításában, a gyermekek felkészítésében.

Keresztény nevelés

– Gyerekkoromtól keresztény nevelésben részesültem. A nagyszüleimtől és a szüleimtől láttam és vettem át fokozatosan az egyházi szolgálatokat. Amikor a gyermekeim lettek elsőáldozók és bérmálók, szülőként segítettem az ünnepség megszervezését, majd később, amikor a keresztény értékek átadása egyre nagyobb hangsúlyt kapott, akkor vallási okokból, valamint a gyerekek iránti elhivatottságból vállaltam ezeket a feladatokat – idézte fel az óvodavezető.

Megtudtuk tőle azt is, hogy már gyerekkorában elhatározta, óvónő lesz.

– A Hajdúböszörményi Óvónőképző Intézetben szereztem diplomát. Az abaújdevecseri, egycsoportos kis óvodából indultam, 11 évig voltam ott tagóvoda-vezető. Az évek alatt folyamatosan képeztem magam. Elvégeztem a Bárczi Gusztáv Gyógy­pedagógiai Főiskolán a pszichopedagógia szakot, valamint két szakvizsgával is rendelkezem. A gyerekek érdekében mindig fontosnak tartottam, hogy az elméleti tudásom biztos legyen. Ma már szaktanácsadó is vagyok, valamint a Miskolci Pedagógiai Oktatási Központ vezető szaktanácsadójaként tudom segíteni a más óvodában dolgozó pedagógusok munkáját – fogalmazott az óvodavezető.

A pálya szépségéről pedig elmondta: a 3–6 éves életkori szakaszban ugrásszerű fejlődésen mennek keresztül a gyermekek. Ezekben az években még nagyon jól korrigálhatók és fejleszthetők azok a készségek és képességek, melyek valamilyen oknál fogva nem a megfelelő ütemben fejlődnek.

– Épp ettől szép a pálya, de óriási felelősség is, hiszen épp azokat az alapképességeket, készségeket segíti megalapozni, amelyekre a gyermeknek nagy szüksége lesz az iskolai előrehaladásban. Azt szoktam mondani, hogy a mi munkánk olyan, mint azé a kőművesé, aki mindig csak a házak alapját rakja le. A mi általunk megalapozott tudás is rejtve marad, mert az a gyerekek iskolai teljesítményében bontakozik ki – fűzte hozzá Vajkóné Zsiros Emese.

(A borítóképen: Vajkóné Zsiros Emese a díjjal)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában