Koronavírus

2020.09.08. 07:00

Nem mindenki ússza meg könnyen a vírust

A legtöbben bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a korona­vírus-betegségből.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Már olyan sok a koronavírusos beteg, hogy szinte mindenkinek van olyan ismerőse, hozzátartozója, aki átesett a fertőzésen, letudta a kéthetes karantént vagy épp most küzd meg a cseppet sem kellemes tünetekkel. Egy megyénkbeli fiatalember is elmesélte a történetét.

Hol és kitől?

– Augusztus 20-a előtt torokkaparással kezdődött, estére belázasodtam, fájt a fejem és rázott a hideg. Másnapra csillapodtak a tüneteim, majd teljesen el is múltak. Nem vettem be lázcsillapítót, csak forró italport, hogy követni lehessen, csökken-e vagy nő a testhőmérsékletem. A munkahelyemen még hajnalban jeleztem, hogy nem tudok bemenni, reggel pedig hívtam a háziorvosomat, hiszen mindenütt azt olvasni, hogy ezt kell tenni. Mivel nem jártam külföldön, és nem voltam kontaktszemély, plusz a lázam is magától lement, a háziorvos nem javasolta a tesztet. Azonban a tünetek hiába múltak el, továbbra is folyamatosan fáradtságot éreztem. Emiatt aztán mégiscsak tesztet kért az orvos. Ekkor derült ki, hogy koronavírussal fertőződtem meg. Mivel közbejött a hosszú hétvége, az első tünetek jelentkezése után 6 nappal történt a tesztelés.

Az azonban nem derült ki, hogy hol és kitől kaphattam el. Van ugyan elméletem róla, de száz százalékig nem lehetek benne biztos – fogalmazott a fiatalember, aki ma már jól van, és dolgozik. Egyébként, amikor kiderült, hogy pozitív lett a tesztje, a munkahelyén minden munkatársának elrendelték a két hét karantént.

Egy szintén megyénkbeli, 30-as évei elején járó házaspár is megosztotta történetét. Ők sokkal nehezebben vészelték át a fertőzést. Azt mondták, amilyen tünetekről csak olvasni lehet az interneten, az náluk mind jelentkezett. Lázasak voltak, köhögtek, gyengeséget, fáradtságot éreztek, izomfájdalmuk volt, fájt a torkuk, folyt az orruk, ment a hasuk, és a mellkasukban is éreztek fájdalmat.

– Egy hétig kínoztak minket a tünetek, már azt hittük, kórház lesz a vége, de aztán csillapodni kezdtek a fájdalmak – mondta Ildikó, a feleség. – Az ajtónkon kint volt a piros cédula, így a társasház lakói a gyógyulásunk után is messze elkerülnek minket, úgy félnek. Pedig már jól vagyunk, és a kontaktkutatás után kiderült, hogy senkinek nem adtuk tovább a vírust. Azonban óvatosságra intenék mindenkit. Cseppet sem kellemes tapasztalataink alapján elmondhatom, hogy nem minden fiatal ússza meg egy kis köhögéssel és lázzal a fertőzést, ezért továbbra sem árt az óvatosság.

A legtöbbször enyhe

Nagyon fontos tudni, hogy ha még meg is fertőződik valaki, a legtöbb esetben – az influenzához hasonló tünetekkel – enyhe lefolyású a betegség, hívja fel a figyelmet a kormányzati, koronavirus.gov.hu oldal. A legtöbben (nagyjából 80 százalék) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből.

A koronavírus-fertőzés kifejezetten az idős emberekre különösen veszélyes. Rájuk kell legjobban vigyáznunk. A krónikus betegségben szenvedőknek is súlyos tüneteik lehetnek, vigyázniuk kell a magas vérnyomással, a szívproblémákkal vagy a cukorbetegséggel küzdőknek.

A WHO adatai szerint eddig a fertőzés nagyjából 2 százaléka volt halálos kimenetelű, tudhatjuk meg a tájékoztató oldalról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában