takarítás világnapja

2020.09.19. 14:30

Nem csak a világnapon…

Zokni, cipő, ágybetét a Hejő patak partján. A szemétszedők ezeket is begyűjtötték.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Kozma István

Közös szemétszedésre invitálta a Miskolci Kulturális Központ a hejőcsabai civil szervezeteket, lokálpatrióta egyesületeket, valamint a helyi általános iskolás diákokat, továbbá a református egyház tagjait. Az akcióval a takarítási világnaphoz kapcsolódtak. A cél az volt, hogy megtisztítsák a Hejő patak egy hosszabb szakaszát, az általános iskola, templomok, temetők környékét. A kiindulási pont a Gárdonyi Géza Művelődési Ház volt.

Főúri környezet

A Miskolci Kulturális Központ szívügye, hogy a Bárczy-kastély környéke, parkja tiszta és rendezett legyen. Ezt a szemétszedést már nyolc éve minden évben megszervezik – mondta Almási Beatrix kommunikációs menedzser. Többórás munka vár itt az önkéntesekre, pedig a rendezvények alkalmával is mindig megtisztítják a művelődési ház környékét. A munkatársak is szeretik a rendet és a tisztaságot – fejtette ki a kommunikációs menedzser. Viszont a szemét sajnos nem tűnik el, illetve a kutyasétáltatókkal is adódik probléma, mert nem mindenki szedi össze az eb után hagyott ürüléket. Tavaly ötven zsák hulladékot szedtek össze ugyanezen a területen hasonló akció keretein belül. Idén is legalább ennyire számítanak – tette hozzá.

A Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola diákjai a kora délutáni órákban kezdték meg a munkát a patak partján. Nem először vállalnak ilyen feladatot, rutinosan láttak munkához, tanáraik irányítása mellett. A fiatalok elmondták, hogy számukra érthetetlen, hogy az emberek miért szemetelnek, főleg a zöldövezetben. Az pedig egészen elképesztő, hogy miket hagynak maguk után. Hiszen találtak zoknit, fél pár cipőt, de bútor- és kárpitdarabot, illetve autóalkatrészt is. A gyerekek az iskolában és otthon is szelektíven gyűjtik a hulladékot, nekik természetes, hogy nem szemetelnek, és mindent a maga helyén kezelnek.

A környezetvédelmet kiemelten kezelik az intézményükben, oktatják, nevelik a gyermekeket erre – tudtuk meg. „Iskolánk számára nagyon fontos a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés lehetőségeinek átadása tanulóink számára nemcsak a tanítási órákon, hanem a szabadidős programok keretein belül is. Ennek a fő célkitűzésünknek megfelelően szerveztük intézményünk és a Gárdonyi Géza Művelődési Ház közreműködésével, a takarítási világnap alkalmából, a közös takarítást, tereprendezést városrészünkben” – mondta Harasztiné Kádár Ágnes, az iskola pedagógusa. „Katolikus iskolaként küldetésünk a teremtésvédelem, az Isten által teremtett világunk védelme, megóvása, hiszen

a Teremtő szeretetből teremtette a világot. A világunk megóvása, gondozása közelebb vezet Istenhez. Szeretnénk, hogy diákjaink ennek szellemében, felelősségteljesen gondolkodjanak, és tegyenek a teremtésvédelem érdekében.”

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Több zsák szemét gyűlt össze)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában