Egészség

2020.09.27. 19:30

Miért sportolnak keveset a magyarok?

Ma már rengeteg mozgásformából lehet választani.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

„Azért nem sportolok rendszeresen, mert nincs időm, de mások inkább csak lusták” – így összegezhető annak az eddig nem publikált, reprezentatív országos kutatásnak az egyik megállapítása, amely a magyarok sportolási, testmozgási szokásait vizsgálta. A Rexona felmérésének eredményeiből az is kiderül, hogy viszonylag sokan vannak, akik még nem találták meg a hozzájuk leginkább passzoló mozgásformát, ami nem is csoda, hiszen honfitársaink átlagosan csupán háromféle sportot próbáltak ki eddig. A megkérdezettek többsége mindezek ellenére arról számolt be, hogy egy héten több alkalommal is mozog vagy sportol valamit.

Első látásra meglepő lehet, de a magyar felnőttek nagyobb része állítja, hogy szokott valamilyen testmozgást, sportot végezni – legtöbben hetente többször vagy annál is gyakrabban. Árnyalja a képet ugyanakkor, hogy ez a magas arány és a magas gyakoriság annak is köszönhető, hogy a kerékpározás a leggyakoribb mozgásforma – ami, ahogy azt a falvakban élők aránya mutatja, a közlekedési célból végzett mozgást is magában foglalja. A második legkedveltebb sport – jócskán lemaradva – a túra és a kirándulás (ez is főként a rendszeresen nem sportolók körében népszerű), amit a futás, a gyógytorna és a konditermi edzések követnek. A válaszadók többsége nem elégedett azzal, amennyi időt sportra/testmozgásra szán – a jelenleginél szívesen foglalkoznának többet testedzéssel.

Miért nem sportolunk?

Tetten érhető, hogy amíg más szemében meglátjuk a szálkát, addig a sajátunkban a gerendát sem igen vesszük észre, vagyis önmagunkkal szemben megbocsátóbbak

vagyunk, míg másokkal szemben kritikusabbak. Azok ugyanis, akik nem mozognak, saját maguk esetében a leggyakrabban időhiányra hivatkoznak, de ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy „Ön szerint a magyarok miért nem mozognak eleget?”, a legtöbben a lustaságot említik indokként, de dobogós még az idő- és az elhatározás hiánya is.

Utóbbi véleményeket támasztja alá, hogy a felmérés eredménye alapján a válaszadók számára jelenleg a sport/mozgás valamivel kevesebb örömet ad, mint az olvasás vagy internetezés. A sport átlagos örömforrás-osztályzata egy 1-től 10-ig terjedő skálán (1:egyáltalán nem okoz örömet, 10: nagyon nagy örömet okoz) a nem sportolók körében mindössze 4,8 volt, a rendszeresen testgyakorlók esetében viszont 7,6.

A kutatásból az is kiderül, hogy minden 5. honfitársunk úgy látja, hogy a magyarok azért nem sportolnak, mert még nem találták meg a hozzájuk illő mozgásformát.

Ez azért különösen érdekes, mert a válaszadók jellemzően egyetértenek azzal, hogyha megtalálja valaki a neki való sportot, onnantól nem érzi kényszernek a mozgást, illetve kiegyensúlyozottabbá is válik. Ezt a vélekedést megerősíti a kutatás azon eredménye is, hogy a gyakorló „testmozgók” – akikről minden bizonnyal elmondható, hogy már ráleltek a nekik való mozgásformára – sokkal inkább megtalálják a sportban az örömöt, mint a többiek. A jelenleg is sportolók háromnegyede számára adott a mozgás örömet, míg a teljes lakosságot tekintve csak minden második emberről mondható el ugyanez.

Hármat próbáltak

Mindezek ellenére nem állítható, hogy honfitársaink szenvedélyesen kutatnák azt, hogy milyen mozgásforma passzolhat hozzájuk a leginkább: egy átlag magyar felnőtt mindössze háromféle sportot próbált ki eddig. E kis szám láttán nem is csoda, hogy a véleményük nagyon megoszlik arról, hogy a próbálkozások során megtalálták-e a hozzájuk illő sportot: az átlag pont középre esik a 11 fokú skálán. „ A „Téged mi mozgat” kampányunkkal arra szeretnénk biztatni a magyarokat, hogy merjenek kipróbálni minél több sportot, a keresés során pedig legyenek kitartóak, mert így találhatják meg azt, ami igazán nekik való, amiben rálelhetnek a mozgás örömére” – mondta Kómár Kornélia, a Rexona márkamenedzsere.

„A nagypapám hároméves koromban tanított meg úszni, azóta viszont nem igazán próbálkoztam más területekkel. A kampányban viszont több izgalmas sportágat –

így kosárlabdát, rúdugrást és szinkronúszást is – kipróbálhattam professzionális sportolók segítségével, és ez megerősített abban, hogy a későbbiekben is nyitott legyek az új mozgásformák iránt” – mondta el Hosszú Katinka, olimpiai bajnok úszó.

Széles választék

- Ma már rengeteg mozgásformából lehet választani és így, hogy több ideje van az embernek érdemes is többet kipróbálni – állítja Zoltán, aki nyugdíjasként a futás és az országúti és a hegyikerékpározás mellett rollerezik, motorozik és a nordic walkingot is gyakorolja, nejével pedig kiadós túrákat tesznek a Bükk legszebb tájain. Henrik gyermekkorától sportol a kezdeti futóedzéseket felváltotta a kerékpár és jó ideig terepduatlon keretében művelte mind a kettőt. Komoly eredményeket ért el hegyikerékpározásban, majd a versenysportot az új hobbi az utazás váltotta fel. Hosszabb időt töltött Indonéziában, járt többek között Kolumbiában és Peruban ez utóbbi helyszínen belekóstolt a vadvízi evezésbe is. Az Egyesült Államokban a buszos, repülős kirándulások mellett sok helyre kerékpárral jutott el. A kétkerekű egyébként minden utazásánál szerepet kapott és természetesen a mai napig a hétköznapi közlekedésben is vezető pozíciót tölt be a városon belüli eljutásoknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában