különleges borok

2020.09.23. 10:00

Méteres érték borból és Miskolcról, egy igazi különlegesség a borlapon

Különleges borok különleges csomagolásban: egy méteres érték a mérték.

Horváth Imre

20200909 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Az érték mértéke címmel mutatta be az István Nádor Borlovagrend Miskolc város hárompalacknyi „méteres” borát képen: Gallay Kézműves Pince borásza, Borbély Roland

Fotó: Bujdos Tibor

Az Érték mértéke címmel mutatta be az István Nádor Borlovagrend a miskolci méteres borokat a közelmúltban. Czupper András a lovagrend elnök-nagymestere szólt arról, a méteres bor nem csak unikális ajándék lett, amely Miskolchoz köthető, de a borlovagrend avatásában is jelentős szerepet játszik.

Miskolc városának is fontos a Bükki borvidék és a bükki borok támogatása, ezért adta nevét Miskolc a méteres borhoz, és mindent megtesznek, hogy promotálják, mondta el a város polgár­mestere a méteres bor bemutatóján.

Vörös, fehér és rozé

A méteres bort egy hegyaljai és a Bükki Borvidékért Egyesület kötelékébe tartozó két borász biztosította. A fehérbor a tolcsvai Sajgó Pincészet kínálata: 2018-as félszáraz tokaji furmint. A kékoportóból készülő rozé bor a tibold­daróci Palmetta Pincészet remeke. A vörösbort pedig a Gallay Kézműves Pincészet töltheti a méteres üvegekbe: egy bármikor fogyasztható vörösbor színesíti a „bor­skálát”.

A bor neve igazi különlegesség, hiszen a Bistronauta elnevezést kapta, amelyről a bemutatón elhangzott, hogy hazánk első és eddig egyetlen űrhajósa, Farkas Bertalan ihlette. A rendezvényen jelen volt a nyugalmazott dandártábornok is, aki azt kívánta, hogy a miskolci méteres boroknak határt ne szabjon a csillagos ég, hanem jussanak el egészen az űrig. Hozzátette: nem akar ő lenni az egyetlen magyar űrhajós, így azon dolgozik, hogy legyen egy második is.

(A borítóképen: A Gallay Kézműves Pince borásza, Borbély Roland a bemutatón)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában