Évgyűrűk

2020.09.21. 15:30

Magányt is oldó képzés a karantén alatt

Több idős közösség, köztük a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány kreatívan hasz­nálta fel a karanténban töltött időszakot.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Az EduSenior Karantén Képzési Program március 16-án indult online. Az ismeretterjesztő kurzus első szakasza 2020. október 14-én zárul. A program idősekre gyakorolt hatásairól kutatás is folyt, a második szakasz előkészítése pedig folyamatban van, szeptember 20-a és szeptember 30-a közötti indítással tervezik.

– Az idősödés művészete, utazás, kreatív alkotás a négy fal között, bűnmegelőzési kvíz, egész életen át tartó tanulás, életünk legemléke­zetesebb pillanatai, karanténon belüli élet címekkel indítottuk a képzésünket márciustól májusig, amelyen összesen 190–210 idős ember vett részt – sorolta dr. Dobos László a szervező alapítvány részéről.

A képzés során új barátságok jöttek létre a nyugdíjasok körében, és többen digitális eszközöket szereztek be.

Videófilm a képzésre

– A program első szakaszának lezárása után két kutatás keretében kiértékeltük a képzést 800 fő részvételével. A témája a karanténon belüli életre irányult, amiből az derült ki, hogy a családi kapcsolatok felértékelődtek. A bezártságot pedig első helyen a lelki, második helyen a szellemi és csak harmadik helyen sorolták a testi problémák közé. A képzés járulékos haszna az volt, hogy újabb kapcsolatok születtek, amelyeket élőben is lehet folytatni. Emellett erősödtek az idősek digitális kompetenciái. A EduSenior programról egy videófilmet készítettünk, amelyet több helyen megjelentetünk. Ezzel indul majd útjára a következő képzési szakasz – zárta az alapítvány elnöke.

(A borítóképen: Társaságban online is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában