kedvencek

2020.09.17. 18:00

Kutyabarát nyaralás

Egyre nagyobb az igény az ellenőrzött kutyabarát szálláshelyek iránt – derül ki a szallas.hu és a kutyabarathelyek.hu közös felméréséből.

Kardos Katalin

Forrás: szallas.hu

Vége a nyárnak, így átfogó képet kaphatunk az idei nyaralási szokásokról.

Egyre nő azok tábora, akik házi kedvencükkel indulnak útnak, és egyre több szálláshely nyitja ki kapuját előttük. „A kutyabarát opció a 13. legnépszerűbb szűrő az oldalon, idén május-augusztus időszakban közel kétszázezer keresésnél használták” – mondta Kelemen Lili, a szallas.hu sajtószóvivője.

A két honlap karöltve 2028 kutyatulajdonos körében végzett felmérést, melyből kiderült, a válaszadók kétharmada mindig, ötödük általában a kutyájával utazik, minden tizedik viszont csak ritkán, és alig 2 százalékuk soha nem viszi magával négylábú kedvencét.

A kutyáért sok esetben felárat kell fizetni. A gazdik többsége az apartmanokat, vendégházakat, nyaralókat és a panziókat kedvelik, ha kisállattal utaznak. Jó hír a kutyásoknak, hogy a preferált üdülőövezetek tájékán is akad választék. Az összes kutyabarát szálláshely 25 százaléka található a Balaton körül, 16 százaléka Észak-Magyarországon.

Nem minden négylábú nyaralhat a gazdival

Azok, akik nem a kutyájukkal együtt utaznak, többnyire azért hagyják otthon kedvencüket, mert nem ismernek kutyabarát helyeket, vagy valamilyen viselkedésprobléma áll fenn kedvencüknél, esetleg az túl öreg, fiatal vagy egyéb egészségügyi okok miatt nem vállalják.

De többen úgy nyilatkoztak, hogy nem tudnak úgy kikapcsolódni, ha a csaholó négylábú is ott van velük. „Egy igazán pihentető kutyás nyaraláshoz, gondtalan utazáshoz elengedhetetlen, hogy kutyánk megfelelően szocializált legyen, ismerje az alap vezényszavakat, hallgasson gazdájára. Enélkül egy addig ismeretlen helyzet a kutyában és a gazdiban is feszültséget generálhat.” – mondta Schmidt Zsófia.

A kutya érdeke az, hogy otthon maradjon

– „Sok esetben pedig felelős gazdaként kell döntenie a kutyatulajdonosnak: adódhat olyan eset, amikor a kutya érdeke az, hogy otthon maradjon.”

Így gondolkozik Tamás is, akinek idős vizslája az utóbbi években már nem nyaral a gazdival. Szerencsére a kutyust nagyszüleiként szeretik a család idősebb tagjai, így a vizsla náluk „vakációzik”, amíg a gazdi üdül. „Zsivány már sok helyre utazott velünk, imádott kirándulni, úszni és az erdőt járni. Sajnos azonban az utóbbi időben egyre kevesebb energiája van, hamar elfárad, ráadásul az étkezésére is nagyon oda kell figyelnünk és gyógyszereket is szed. Úgy gondoljuk, jobb neki már otthon pihenni, a megszokott környezetében.” -véli Tamás.

Kevésbé szerencsés helyzetben van Kriszti, akinek hozzátartozói nem tudják vállalni két kutyája felvigyázását. „Szüleim családi házban élnek, ezért elférne náluk Fifi és Maszat, azonban a kert védelmezője ennek nem biztos, hogy örülne. Néró a kert ura, és bár a családtagokkal egy nagy maci, a kiskutyáimmal nincs meg a kölcsönös szimpátia. Így ha nyaralni megyek, kutyapanziót keresek nekik. Szerencsére már Miskolcon is találni ilyen lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában