szemészet

2020.09.06. 16:00

Kiderülhet, szemüveg kell a gyereknek

Sok kisgyermekről iskolakezdéskor derül ki, hogy szemüvegre van szüksége.

Novák Krisztina

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Az elmúlt évtizedben öt százalékkal nőtt a rövidlátók száma hazánkban, és ezek közül egyre több a fiatal, köszönhetően az okos-eszközöknek és a televízió vagy számítógép előtt töltött hosszú óráknak.

Nem látnak a tábláig

Sok kisgyermeknél a tanítónő veszi észre, hogy nem lát jól, mert a tábláról rosszul másolja le a feladatot.

– Az iskolába járó gyerekeknél arra kell figyelni, hogy harminc centiméteres távolságból tudjanak olvasni és öt méterről felismerjék a látóélesség vizsgáló tábla feliratait, jelzéseit. Az elmúlt években megfigyelhető folyamat, hogy a kisgyerekek akár már három éves kortól elkezdenek táblagépeket, okostelefonokat és számítógépeket használni. Az ezekből a készülékekből kiáramló mesterséges fény, illetve a sok közelre nézés rövidlátás kialakulásához vezet – hangsúlyozta dr. Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója.

Steiner Gizella kislánya, Rozi másodikos korában kapott szemüveget.

– Egyik nap a tanító néni azzal fogadott, hogy Rozi matematika dolgozatában az összeadások eredménye tökéletes, viszont nem jól másolta le az összeadandó számokat a tábláról – mesélte az édesanya. – Kiderült, hogy a hármas helyett nyolcast írt vagy a nyolcas helyett hatost. Elvittem szemorvoshoz, ahol a doktornő elmagyarázta, hogy a rövidlátás klasszikus jele, hogy az úgynevezett gömbölyű számokat keverte össze a gyerek, mert nem látta tisztán a körvonalakat. Szemüveget kapott, amit idősebb korában – amikor már a higiéniás eljárásokat egyedül is be tudja tartani – kontaktlencsére cserélhet, ha szeretné.

Amikor a szülő az látja, hogy a gyermeke túlságosan közel ül a televízióhoz vagy hunyorog, amikor egy távolban lévő dolgot, például egy tábla feliratait vagy a közeledő busz számát kell leolvasnia, de a közelben lévő dolgokat, akár a kenyérmorzsát az asztalon, jól látja, akkor jó eséllyel rövidlátó, ezért érdemes szakorvoshoz vinni.

Változtatni kell a szokásokon

Az sem tesz jót a szemnek, ha valaki hosszú időn keresztül néz túl közelre, mert ez a szemtől a szemlencse folyamatos domborúvá tételét igényli, ami nem egészséges. Ennek köszönhető, hogy régen azok a gyerekek lettek rövidlátók, akik túl sokat olvastak, napjainkban pedig a mobiltelefonokat órákig böngésző gyermekeket fenyegeti ez a veszély, mert azokon is nagyon kicsi minden.

Egyes ázsiai országokban már hetvenöt százalék a rövidlátók aránya, de Nyugat-Európában is nő a számuk és az elkövetkező tíz-tizenöt évben nálunk is ugrásszerű növekedés várható, mert a szülők nem korlátozzák megfelelően a gyermekeket a képernyő előtti ücsörgésben.

– Az lenne az ideális, ha a kisgyerekek 3-6 éves korig nem használnának okostelefont, a napi másfél-két óránál több monitornézés sem előnyös és nagyban hozzájárul a rövidlátás kialakulásához. Ennek valószínűsége annál jobban csökken, minél többet van egy gyerek a szabadban, természetes megvilágítású környezetben, mert a mesterséges fények növelik a rövidlátás kialakulásának esélyét – mondta Dr. Nagy Zoltán Zsolt.

Óvodás korban, iskolakezdés előtt, de legkésőbb iskolakezdéskor érdemes minden szülőnek elvégeztetni egy átfogó szemészeti vizsgálatot a gyermekénél. Minél hamarabb kap szemüveget, annál kisebb az esélye, hogy a későbbiekben nagyfokú rövidlátás – mínusz 6 dioptriától beszélünk erről – alakul ki nála.

(A borítóképen: Szemorvosi vizsgálaton)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában