ingyenes védőoltás

2020.09.18. 20:00

Keresik az influenza elleni oltást

Ingyenes lesz az influenza elleni vakcina, a háziorvos figyelmeztet, oltassuk be magunkat.

Hegyi Erika

20200206 Szombathely influenza helyzet Vas megyében. Képen: dr. Prugberger László, háziorvos Fotó: Szendi Péter SZP Vas Népe

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Szendi Péter

Ingyenes lesz az influenza elleni védőoltás, jelentette be néhány nappal ezelőtt Orbán Viktor miniszterelnök. Dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvostól, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnökétől megtudtuk, a páciensei már most érdeklődnek a védőoltás iránt, napi három-négy telefont kap, hogy mikor lesz elérhető a vakcina. A felfokozott érdeklődés minden bizonnyal annak is szól, hogy ezúttal egy másik kórokozó, a koronavírus is leselkedik ránk.

Többen keresik

A háziorvostól megtudtuk, az influenza elleni védőoltás minden évben október közepére készül el. Ezután a háziorvosok a népegészségügyi intézetnél rendelhették meg az ingyenes vakcinákat. A korábbi években nem kaphatta meg mindenki térítésmentesen, csak a 60 év felettiek, a várandós kismamák, a krónikus betegségben szenvedők, valamint az egészségügyi és szociális intézményben dolgozók.

– Úgy gondolom, és a megnőtt érdeklődés is arra utal, hogy az idén sokan fogják kérni az influenzaoltást – jegyezte meg a háziorvos, hangsúlyozva –, mindenképpen indokolt az oltás beadása azoknak is, akik egyébként tünetmentesen szokták átvészelni az influenzás időszakot, hiszen itt a koronavírus-járvány. Az influenza szintén lázzal járó, felső légúti betegség, amit az oltással el lehet kerülni. Már csak differenciáldiagnosztikai szempontból is érdemes kérni a vakcinát, hiszen az influenza tünetei sok mindenben megegyeznek a koronavírus-fertőzés tüneteivel. Utóbbinak persze vannak sajátos tünetei is, az íz- és szaglásvesztés például. De jellemző tünet a magas láz, a száraz köhögés és a nehézlégzés, ami influenza esetében is előfordulhat. Az oltás mellett szól az is, hogy egyáltalán nem lenne szerencsés, ha valaki egy szezon alatt két komoly vírust is elkapna – hangsúlyozta dr. Dienes István.

Nyáron is fertőz

Felvetettük: nemrég egy szakorvos azt nyilatkozta, hogy tél végén és tavasszal azért haltak meg sokan, mert épp az influenzajárvány idején érkezett az új vírus.

Dr. Dienes István rámutatott, erre igazolt bizonyíték nincs, de az tény, hogy minden fertőzés után legyengül a szervezet, főleg, ha az illető idős vagy valamilyen krónikus betegségben szenved. És ha ebben az időszakban jön egy másik, komoly fertőzés, az nyilván megviseli a szervezetet. Tehát a szakorvos állításában minden bizonnyal van igazság. A koronavírus ráadásul azért is különleges, mert amíg más fertőző betegségek az őszi-téli időszakban gyakoriak, a koronavírus télen és nyáron is jól érzi magát, minden évszakban fertőz. Elvileg előfordulhat az is, hogy valaki ugyanabban az időben kapja el az influenzát és a koronavírust, ez nyilván még súlyosabb betegséget okozhat, hangsúlyozta a szakember.

Mindenkinek ajánlott

– Mindenképpen az oltás mellett vagyok. Egyébként is szeretek oltani, így aki nem nagyon tiltakozik, azt beoltom. A szezonálisinfluenza-vakcinával kapcsolatban semmi problémát nem észleltem, csak kedvező tapasztalataim vannak. Influenza ellen egyébként azért kell oltani minden évben, mert mindig más és más törzs fertőz, és ha valaki minden évben megkapja az oltást, akkor sok ­törzzsel szemben lesz védett. Azt még nem tudni, hogy a koronavírus-vakcina milyen lesz, úgy hallottam, hogy két oltásból áll majd, de az attól is függ, hogy végül melyik vakcina lesz a befutó, melyik kerül előbb forgalomba – mondta végül a háziorvos.

Az elmúlt évek tapasztalata egyébként azt mutatja, hogy az ingyenes, influenza elleni vakcinák körülbelül 60 százaléka fogyhat el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában