Konyha

2020.09.16. 08:00

Finom kovászosuborka-leves két fokozatban

A legegyszerűbb verzióban van, aki simán megissza.

Pap Gyula

Hegedűs Imréné, aki Nógrád megye legjobb kovászos uborkáját csinálja, épp előkészíti a közkedvelt savanyúságot. 20190627 Fotó: Hegedűs Márk HM Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: MW, Hegedűs Márk

Alapvetés a konyhaművészetben, hogy semmit sem hagyunk veszendőbe menni, különösen, ha olyan kedvelt nyári csemegéről van szó, mint a kovászos uborka.

Repetára is marad

A legegyszerűbb verzióban van, aki simán megissza a behűtött levet, de csinálhatunk belőle igazán finom levest is. A hatadagos leves (hiszen gondolnunk kell arra, hogy repetára is teljen) hozzávalói: 12 darab nagy kovászos uborka, 9 deciliter kovászos uborkalé, 9 deci natúr joghurt, 3 gerezd fokhagyma, megreszelve. A zöldséges léhez 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 1 kis fej karalábé, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma.

A tálaláshoz 10 dekagramm füstölt császárszalonna, felkockázva, 4 evőkanál extra szűz olívaolaj, 4 evőkanál aprított, friss kapor.

Pörcös szalonna

A stahl.hu ajánlása szerint a zöldséges léhez a zöldségeket összedaraboljuk, és puhára főzzük annyi vízzel, amennyi ellepi. A levet leszűrjük, és azonnal hozzádobunk néhány marék jégkockát, amely hígítja, és egyúttal le is hűti. Végül kimérünk belőle 6 decit. A kovászos uborkát felkockázzuk, és turmixoljuk a zöldséges lével, az uborkalével, a joghurttal, a fokhagymával. A levest átszűrjük, tálalásig behűtjük. A szalonnát pörcösre sütjük, papírtörlőn leitatjuk róla a felesleges zsiradékot. Tálaláskor a levesre hintjük, amelyre adagonként 1 evőkanál olívaolajat és 1 evőkanál aprított kaprot is teszünk.

Kolbász adalék

A viszonylag egyszerű recept után egy krémes megoldás, a kovászosuborka-krémleves kolbászmorzsával következik. Két főre szükséges 250 gramm kovászos uborka, 175 milliliter kovászosuborka-lé, 1 gerezd fokhagyma (kisebb), 250 gramm görög joghurt, só, bors, 50 gramm kolbász.

A betéthez egy darab kovászos uborka kell. A kapros salsa verdéhez pedig 1 kis csokor kapor, 1 kis csokor petrezselyem, 100 milliliter olívaolaj és pár csepp citromlé. A tálaláshoz szükséges 1 kis csokor kapor. A salsa verdéhez (zöld mexikói szósz) az alapanyagokat egy aprítógéppel krémesre zúzzuk a street­kitchen.hu útmutatása alapján.

A kovászos uborkát a levével és a fokhagymával egy turmixgépben pürésítjük, majd egy sűrű szövésű szűrőn átpasszírozzuk. Összekeverjük a joghurttal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk (valószínűleg sózni nem kell, mert elég sós az uborka). A kolbászt nagyon vékony karikákra vágjuk, közepes hőmérsékleten egy serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd kivesszük, és egy papírtörlőn leitatjuk. Hagyjuk hűlni, majd egy aprítógépben morzsa méretűre aprítjuk.

A betéthez való kovászos uborkát apró kockákra vágjuk. A levest jéghidegen tálaljuk, megszórjuk a kolbászmorzsával és az uborkakockákkal, meglocsoljuk a salsa verdével és a kolbász zsírjával, majd egypár levél kaprot teszünk rá.

(A borítóképen: A Nógrád megyei Hegedűs Imréné nagyon finom kovászos uborkát készít)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában