egészség

2020.09.30. 20:30

Figyeljünk jobban az étkezésünkre

Sokan nem tudják, de jó, ha az évszakok változásával kicsit az étkezési szokásainkon is változtatunk.

Novák Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Az évszakok váltakozása az életünkbe is nagy változásokat hoz. Megváltozik a fizikai aktivitásunk szintje és a főzési stílusunk is, amikor a kültéri szalonnasütésről és grillezésről a konyhai sütés-főzésre váltunk. Valójában az étkezési szokások évszakhoz történő igazításával egészségesebbek lehetünk, mert a változatos táplálkozással megfelelő vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztunk, amelyek gondoskodnak az erős immunrendszerről és a szervezet megfelelő védelméről.

Ismerjük meg szervezetünk igényeit

Az évszakok változásával a testünk is változik. Például a nyár folyamán természetes úton jutunk hozzá a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz, de télen sokszor tabletták segítségével kell gondoskodni a szervezet által igényelt vitaminmennyiségről. Minél többet tudunk arról, hogyan változnak meg szervezetünk igényei a különböző évszakokban, annál inkább megbizonyosodhatunk afelől, hogy megfelelő mennyiségű energiához juttatjuk-e a szervezetünk.

Rengeteg indok támasztja alá, hogy miért kell szezonálisan étkeznünk. Az étrendnek az évszak trendjeihez igazodó megváltoztatása nemcsak az ízlelőbimbóink számára nyújt új élményeket, hanem azt is biztosítja, hogy a legfrissebb, ásványi anyagokban gazdag ételeket fogyasszuk. Ráadásul a nyári és a téli fény és sötétség periódusai közötti különbségek nagy mértékben befolyásolhatják a cirkadián – vagyis az alvás-ébrenlét – ritmust. A kutatások azt mutatják, hogy testünkben olyan géncsoportok vannak, amelyek a cirkadián ritmusunknak megfelelően változnak, és ezek közül a gének közül egyesek hatással vannak a hormonképződésre, a súlygyarapodásra és a szervezet zsírégető képességére.

Az évszakok változásával a friss, helyi gyümölcsök és zöldségek beszerzése is változik. Nem mindegyik áll rendelkezésünkre minden évszakban, de ez rendben van így, mert amikor az ételeket az évszaknak megfelelően választjuk, akkor azt adjuk testünknek, amire az év adott időszakában a legnagyobb szüksége van. Érdemes tehát kevesebb szezonon kívüli terméket fogyasztani, és minél többet a szezonális termékekből.

Rövidülnek a nappalok

Éppen beléptünk az őszbe és ezzel az időjárás is megváltozik. A napjaink hűvösebbé, az éjszakáink pedig elég hidegé válnak ahhoz, hogy lassan bekapcsoljuk a fűtést. Már nem ér minket közvetlenül annyi erős napfény és a nappalaink is egyre rövidebbek lesznek. A legtöbben az őszi szezon első két-három hetében egyre melegebb, kiadósabb ételekre vágynak, például házi levesekre és rakott ételekre.

Illusztráció/Shutterstock

Az őszi évad olyan gazdagabb, sűrűbb ételeket kínál nekünk, mint a kiadós tök és sütőtök, a teljes kiőrlésű gabona és a hüvelyesek. Mind olyan alapanyagok, amelyek több főzést igényelnek, és általában több kalóriát, zsírt és fehérjét tartalmaznak, mint a sokkal könnyedebb tavaszi és nyári ételek.

A legegyszerűbb módja annak, hogy minden évszakban megfelelő ételeket fogyasszunk az, ha rengeteg szezonális gyümölcsöt és zöldséget eszünk. Így biztosak lehetünk abban, hogy szervezetünk hozzájut az összes vitaminhoz és ásványi anyaghoz, amelyek ezekben a finom termékekben megtalálhatók, és abban is biztosak lehetünk, hogy ez az egészségi állapotunkra is nagyon jó hatással van. Például a télen növő, gyökeres zöldségek általában segítenek abban, hogy az étkezés után hosszabb ideig eltelítve érezzük magunk, ami sokat segít a hidegebb hónapokban.

Több szénhidrát

Amint a napok egyre sötétebbé és hidegebbé válnak, szezonális affektív zavarban, azaz téli depresszióban is szenvedhetünk. A jelenséget a depresszióhoz hasonló tünetek jellemzik, ugyanakkor a rendellenesség csak az év bizonyos időszakaiban jelentkezik. Ez a depresszió olyan formája, amely a legtöbb ember esetében csak a téli hónapokban fordul elő. A szezonális affektív zavar elleni küzdelem egyik legjobb módja, ha több szénhidrátot fogyasztunk a megszokottnál. Különböző tanulmányok kimutatták, hogy a magas szénhidráttartalmú étrend fokozhatja a hangulatot, talán a szénhidrátban lévő inzulinnak köszönhetően. Az inzulin segít a triptofánt az agyba juttatni, ahol átalakulhat a jó közérzetért felelős szerotoninná. Természetesen figyelnünk kell a testsúlyunkra is, ezért ügyelni kell arra, hogy ne fogyasszunk túl sok szénhidrátot, különben a jövő évben több óra vár ránk az edzőteremben.

Őszi gyümölcsök és zöldségek

Az őszi betakarítás tele van bőséges, sokoldalú és takarékos ételválasztékkal. Az őszi szezonális étkezés kiadósabb és nagyobb zöldségeket és gyümölcsöket kínál, amelyek általában hosszabb ideig tartanak, mint a nyári unokatestvéreik.

Alma: Fedezzük fel újra az almát a piacon, és találjunk régi-új kedvenceket, amelyek fantasztikus ízzel és állaggal rendelkeznek.

Körte: Olyan sokféle van, és frissen vagy tartósítva is többféle módon fogyasztható.

Cékla: Ezzel a zöldséggel gyakran találkozunk tavasszal, nyáron és ősszel is. Az őszi cékla, különösen a fagy után fellelhető, általában édesebb ízű.

Kelbimbó: Süssük forró sütőben vagy pároljuk szalonnával a főételhez.

Fontos odafigyelni arra is, hogy ne kizárólag az ételekre és az étrendre koncentráljunk. Persze rendkívül fontos, hogy mit eszünk, de legalább annyira fontos az is, hogy minél többet mozogjunk. A rendszeres mozgás iránti elkötelezettség segít elkerülni az elhízást, és sokkal jobban is érezzük így magunkat a hidegebb téli hónapokban. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a testmozgás remek ellenszere a depressziónak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában