Család

2020.09.20. 18:30

Biztonság, boldogság a miskolci szülőszobán

Az apás szülés ma már természetes a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató­kórházban is.

B.Tóth Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A megyei kórház szülészetének kórtermében a kis Hanna békésen alszik. Piciny kezével néha nyújtózkodik, édesanyja féltőn simogatja. Pár napja született, papás szülés volt természetesen – mondja a fiatalasszony. Első perctől arra készültek, hogy párjával együtt élik át a csodát, a gyermekük megszületését. Az orvosa, dr. Nagy Gábor is azt tanácsolta hogy feltétlenül legyen ott az apuka a szülésnél.

– Elmondhatatlan az az érzés, hogy a párom ott van, fogja a kezem, simogat – meséli tovább Rita a nemrég megélt élményeket. A szülészet ápolónői pedig elmondják: az első babánál a szülő nő nem tudja, hogy mire számíthat, a kiszolgáltatottság mellé társul a félelem érzése, a kicsiért való aggódás, hogy egészséges legyen, és ott a fájdalom. Ez utóbbit is enyhíti talán a férj, az apuka közelsége.

Szilárd, az újdonsült édesapa számára is felejthetetlen élmény, amit pár napja átéltek. Szilárd megjegyzi: vannak pillanatok, amikor nem annyira romantikus látni a párját fájdalomtól eltorzult arccal.

– De amikor a baba megszületett, azt a pillanatot nem lehet többé elvenni és elfelejteni sem – mondja az édesapa, aki a köldökzsinórt nem merte elvágni, úgy fogalmaz, hogy voltak ott abban a pillanatban szakavatottabbak is, ő a feleségével foglalkozott, mert mindketten sírtak, szerencsére örömükben. Hanna 2950 grammal, egészségesen megszületett.

A koronavírus-járványhelyzetben elterjedtek azok az álhírek, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban a szülésnél nem lehet ott az apa. Megtudtuk: jelenleg a kórházban – csakúgy, mint az országban valamennyi egészségügyi intézményben – tilos a látogatás, de az apukák ott lehetnek, ha érkezik a baba.

Dr. Nagy Gábor, a szülészeti osztály vezetője azt is elmondta: kórházukban az ország egyik legfelszereltebb szülészeti osztálya működik, kilenc darab egyágyas szülőszobával rendelkeznek, és a legmodernebb orvosi eszközök állnak rendelkezésre. Hozzátette: családbarát a szülészeti osztály, nem kell előre bejelenteni, hogy az apuka vagy bármely más hozzátartozó jelen akar lenni a szülésnél, az osztály nyitott erre. Ha közben császározni kell a kismamát, a papa vagy hozzátartozó a műtőbe is bemehet, természetesen szigorúan betartva a megfelelő higiéniás előírásokat, óvintézkedéseket.

A szakember megjegyezte: nagyon fontos, hogy a kismamák, és a hozzátartozók is az orvosaiktól, valamint a szakdolgozóktól kérjenek és kapjanak információt, így nem aggódással és félelemmel érkeznek a kórházba, hanem bizalommal és boldogan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában