Kazincbarcika

2020.09.28. 14:30

A kultúra helye a Kockában

Az Újkazinci Baráti Kör Civil Társaság nagyon sok ötlettel vágott neki az év második felének, Kávéházi délutánokat szerveztek.

Apagyi Beáta

Forrás: ÚBKCT

A 2011 őszén megalakuló öntevékeny civil társaság az első fél évre tervezett, a járványhelyzet miatt elmaradt programjait nem tudta pótolni, de ettől függetlenül nagyon tartalmas időszakot tudhat magáénak. Legutóbbi kulturális programsorozatuk a Kávéházi délutánok, ahová leginkább olyan alkotókat, előadókat hívtak vendégül, akik valamilyen módon kötődnek Kazincbarcikához.

– A számos már megvalósult program mellett az idei évre több könyvbemutatót, közönségtalálkozót, beszélgetős műsort terveztünk – kezdte gondolatait Kálmán Vilmosné, a baráti kör vezetője. – A célközönség leginkább az idősebb korosztály, amely nagyon kedveli a zenei programokat. Épp ezért arra gondoltunk, hogy az irodalmi, kulturális programjainkat színesítjük, megújítjuk, hiszen ilyen hosszú bezártság után mindenkinek szüksége van egy kis lelki táplálékra, a zenére. Ez az időszak megpróbáltatásokkal teli volt, megmarad az emlékezetben. Úgy véltük, hogy a krízishelyzet sokakból előcsalogathatta a szunnyadó alkotói kedvet. Igazunk volt, mint kiderült, többek lapra vetették érzéseiket, ezért a programot interaktívra terveztük, lehetőséget adva arra is, hogy aki szerette volna, felolvashatta saját írásait, vagy a témákkal kapcsolatban elmondhatta gondolatait, élményeit, véleményét. Utólag kiderült, nagyon jó döntést hoztunk – mesélte a vezető.

Külső segítség

– Társaságunknak nincs állandó székhelye, bérleményeket veszünk igénybe, minden előadásunkhoz igyekszünk a legalkalmasabb helyet megtalálni – tette hozzá Kálmán Vilmosné. – Ezekhez a programokhoz ideális helyszínnek bizonyult a Kocka étterem, azon túl, hogy egyik specialitása a kávé- és limonádékülönlegességek, a logóján szerepel: „A hely, ahol

a gasztronómia találkozik a kultúrával.” Elképzeléseinket és támogatói felkérésünket kedvezően fogadták, végtelenül segítő és jó partnerek. Büszkén mondhatom, hogy ők is élvezték az előadásokat. Egy-egy rendezvényen technikával és szakmai segítséggel is támogatták a fellépéseket, vendégeink is megkedvelték a nagyon barátságos, hangulatos helyet. A Kávéházi délután programsorozat nagyon sikeres volt, a visszajelzések azt mutatják, hogy az állandó vendégek igénylik az ilyen és ehhez hasonló programokat, és kérik a folytatást. Ha véget ér a koronavírus-járvány második hulláma, új tervekkel folytatjuk a sorozatot. Az októberi hónapot is szeretnénk színessé tenni az érdeklődők és a társaság tagjai számára. Író-olvasó találkozót, termelőkiállítást és -bemutatót szervezünk, valamint 30. születésnapját ünnepli majd a Barcikai Históriás, a Kazincbarcika várostörténetét feldolgozó kiadvány, így mindenképp megemlékezünk majd erről a jeles dátumról, annak fényében, hogy hová alakul, milyen változásokat eredményez a koronavírus-járvány második hulláma.

(A borítóképen: Az egyik korábbi Kávéházi délutánon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában