Egészség

2020.08.18. 13:30

UV-szűrős szemüveg nélkül sehová sem

Napszemüvegnél a legfontosabb, hogy mind az UVA-, mind az UVB-­sugarakat kiszűrje.

Novák Krisztina

20200615 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Napszemüveg illusztráció.

Fotó: Ádám János

A napfénynek csak egy meghatározott, 100 és 400 nanométer közé eső hullámtartománya az UV-sugárzás, amely a szemnek láthatatlan. Ezek a sugarak a bőrben és a szemben nyelődnek el, és ott fejtik ki hatásukat: károsíthatják a szem felszíni szöveteit, a szaruhártyát és a szemlencsét.

– Az UV-sugárzás egyértelműen összefüggésbe hozható a szürke hályog és a kúszóhályog kialakulásával, egyes kutatások szerint pedig növelheti a vakság vezető okaként emlegetett makuladegeneráció (AMD) előfordulásának esélyét is – figyelmeztetett dr. Schneider Miklós, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának adjunktusa.

Hogyan válasszunk?

Sajnos sok ember nincs tisztában az ultraibolya-sugárzás veszélyeivel. Akik megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüveget viselnek, biztonságosan élvezhetik a nyarat.

– A napszemüvegnek meg kell felelnie bizonyos feltételeknek. Az egyik legfontosabb szempont, hogy mind az UVA-, mind az UVB-sugarakat kiszűrje. Az UV400-as jelzéssel ellátott termékeket kell keresni, ami azt jelenti, hogy 400 nanométerig a sugárzás 100 százalékát blokkolják – ismertette dr. Schneider Miklós.

Mint elmondta, a napszemüvegnél a szín és a sötétség nem lényeges, a forma viszont sokkal inkább. Minél nagyobb, annál jobb, hiszen az oldalról bejutó napsugarak is károsíthatják a szemet, ezért a hajlított ívű, nagy lencséjű napszemüvegeket érdemes választani. Fontos tudni, hogyha a lencséken nincs UV-szűrő, csak sötétítenek, akkor a pupilla kitágul, ezáltal még több káros sugárzás érheti a szemet.

A szakember kiemelte, a napba nézni még UV-szűrős napszemüvegben is tilos. Ilyenkor a direkt napfény fókuszálódik a retinának arra a pontjára, ahol az éleslátás van, gyakorlatilag megégeti azt.

Az optikai, dioptriával rendelkező szemüvegek és a kontaktlencsék UV-szűrő képessége ugyanolyan fontos. Számos optikai üzlet rendelkezik UV-mérő berendezéssel, amelynek segítségével pontosan bevizsgáltathatjuk szemüvegünk és napszemüvegünk valós UV-szűrő képességét.

(A borítóképen: Egy jó szemüveg megmenti a szemünk egészségét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában