macskák

2020.08.26. 09:30

Türelemmel szelídülnek a kóbor cicák

Az állatorvosi vizsgálat szempontjából is nehézséget okozhat, ha egy befogadott kóbor macska túlságosan vad.

Detzky Anna

Forrás: Csabainé Lőrincz Marianna

Több olvasó is jelezte az Észak-Magyarországnak, hogy kóbor cicák befogadása után nehézséget okoz, ha az állat nagyon félénk és nem engedi magát megsimogatni, esetenként még karmolós is, de az ételt elfogadja.

Csabainé Lőrincz Marianna már nagy tapasztalattal rendelkezik kóbor macskák elszállásolásában, de jelenleg ő is ezzel a problémával küzd.

Menedéket keresett

– Már egy jó ideje láttam a kertben ólálkodni egy nőstény, fehér alapon foltos cicát, ami egy-két éves lehet. Nagyon félt, ha a közelébe mentem, olyankor mindig elszaladt és csak távolról figyelt – mesélte Marianna. – Gyanítom, hogy néha a már meglévő cicáim tányérkájából ő ette ki az ételt, mert tőlük nem fél. Bár a vizsla kutyánktól tart egy kicsit. Egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy közel a bejárati ajtóhoz, a régi kutyaház háta mögött nagyon hangos nyávogást hallottam. Elemlámpával bekukucskáltam, és láttam, hogy a földön, a terasz téglaburkolatán világra hozta öt nőstény kiscicáját, és azok sírnak.

Ivartalanítani kellene

A kiscicák még három hónaposan is szopnak, és az egész állatcsalád jellemzően gazdikereső.

– Ahogy lefialt, onnantól kezdve adtam neki enni, inni, mert sajnáltam, hogy nincsen gazdája. A kicsik velünk barátságosak, bár az idegenek elől elbújnak. Egy kismacskát szeretnénk megtartani és kettőnek úgy néz ki, hogy már találtunk szerető otthont.

A cicamama kezdetben fél méternél közelebb nem engedett magához. Mostanában néha, mikor elé teszem az ételt, odadugja a fejét a kezemhez, de a simogatás elől elhúzódik. Nem tudom, hogy bánthatták-e vagy egyszerűen csak emberektől távol nőtt fel. Leginkább attól tartok, hogy télen nem fogom tudni behívni a házba. Emellett, ha teljesen ideszokik, fontos lenne, hogy ha már nem szoptat, azonnal ivartalaníttassam, de ahhoz muszáj lenne megfognom – számolt be az aggódó befogadó.

Ronggyal simogassuk!

A szelídítés nem reménytelen, amelynek menetéről a Süti Állatotthon Alapítvány vezetője beszélt.

– Az elvadult, kóbor házi macskáknak sok esetben egyéves korukig, amíg felnőnek, semmilyen kapcsolatuk nincs az emberrel. Ugyanakkor már 6–8 hetesen is előfordulhat náluk a támadó jellegű fellépés, ha az anyjuktól ezt látják – magyarázta Szalai-Liktor Henrietta. – A szelídítés első lépése, hogy zárt helyen legyen a cica. Egy hosszabb bot végére erősítsünk törülközőt vagy más ruhaanyagot, és azzal érjünk hozzá először simogatva a macskához.

A legvadabbak rögtön támadják a botot, megharapják vagy karmolják és fújnak. Amikor látjuk, hogy az állat már megszokta a hosszabb botot, akkor fokozatosan kisebbre lehet törni, úgy, hogy rajtamarad a másik végén a rongy. Ha már teljesen megbarátkozott az alkalmatossággal, akkor elkezdhetünk kézzel próbálkozni, amíg egészen kezes nem lesz. Az eljárás titka, hogy nagyon óvatosan, de rendszeresen végezni kell, naponta legalább egyszer. Kiscica esetében, akár pár hét alatt szelíddé válhat az állatka.

(A borítóképen: A befogadott és gyermeke)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában