Őszikék Nyugdíjas Egyesület

2020.08.07. 10:00

Tevékenyen a kazaiakért

A generációk közötti szakadék megszüntetéséért sokat tesz a Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület.

Detzky Anna

Forrás: Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület

Első alkalommal rendeztek lecsófesztivált július 25-én a Radvánszky-kastély udvarán. A kezdeményezést Rusznyák István polgármester, a helyi önkormányzat és a Radvánszky Béla Művelődési Ház és Könyvtár támogatta. A szervezési munkába a Sajókazai Őszikék Nyugdíjas Egyesület is bekapcsolódott, és a környező baráti nyugdíjasklubokat is meghívták. A helyi idősegyesület fontos szerepet tölt be a település és a Miskolc környéki nyugdíjasok közösségszervező munkájában.

A művház segítségével

– Tavaly január óta működünk egyesületként, de a nyugdíjasklub elődje húszéves múltra tekinthet vissza. Célunk

az, hogy időséveinket értelmesen töltsük el, és tartozzunk valahová. Szeretnénk tenni a faluért, a helyi szépkorúak közösségéért és hidat építeni a különböző generációk között – mondta Zsúdel Gáborné, az egyesület elnöke. – Legközelebb augusztus 10-én szervezünk több nyugdíjasklubbal közösen egy nagymama-unoka találkozót a művelődési házban, amelynek életéhez szervesen kapcsolódunk. Az intézményvezetőtől, Hegedűs Gábortól és munkatársaitól nagyon sok segítséget kapunk.

Százas nagyságrendű találkozókat szerveznek a környező települések nyugdíjasklubjainak.

Összefogják a klubokat

– Huszonketten vagyunk a csoportban, idősebb és fiatalabb, zömében hatvanas hölgy tagok. Minden hétfőn délután 3 órakor tartjuk klubfoglalkozásainkat a Radvánszky Béla Művelődési Házban. Sokszor 5-ig, 6-ig, de néha fél 8-ig is együtt vagyunk, témától függően. Szoktunk kézműveskedni, irodalmi művekből olvasunk fel, illetve verseket mondunk vagy táncolunk. Tavaly a környező települések civil szervezeteit és nyugdíjasközösségeit is meghívtuk. Különösen jó kapcsolatot ápolunk a helyi bányászszakszervezettel, a Kazai Nótakörrel és a kazincbarcikai Újkazinci Baráti Körrel is. Vendégül láttuk már Mező István karikaturista írót és Orosz Margit költőt Bánhorvátiból. Dányi Krisztián színművész pedig idén adott nőnapi műsort nekünk – sorolta a klubvezető.

Gyakran jótékonykodnak

Gyermeknapra, Mihály-napra és karácsonyra is apró ajándékcsomagokat állítanak össze.

– Alapelvünk, hogy próbálunk jót tenni, és igyekszünk másokon segíteni. Tavaly például felajánlásból kaptunk vagy harminczsáknyi ruhaneműt, amit karácsony előtt szortíroztunk és szétosztottuk a rászorulók között. A karanténidőszakban a szegény kisgyermekes családoknak gyermeknapra készítettünk ajándékcsomagokat. Jelenleg augusztus 17-ére szervezünk egy nagyobb nyugdíjas-találkozót és fotó-, festmény- és mandalakiállítást, a Radvánszky-kastélyban. A kiállítás napján délelőtt a kosárfonás fortélyaiból kapnánk ízelítőt, vetélkedőt és főzőversenyt is tartanánk. Aztán délután kettőtől vacsoráig a meghívott nyugdíjastársaságok mutatnák be a zenés és irodalmi műsoraikat. Mező István legújabb könyve kapcsán rendeznénk még egy bemutatót szeptember közepén – számolt be Zsúdel Gáborné.

(A borítóképen: Az első lecsófesztiválon Sajókazán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában