madármentés

2020.08.07. 18:00

Szabaddá tették a madarakat

Az öreg gólya hamarosan útra kelt, majd más madarak is követték.

Tóth Balázs

Kelemen Tamás

Fotó: Vajda János

Nyolc madarat engedtek szabadon szerdán este Gelej és Mezőnagymihály között a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) munkatársai.

A nagykönyv szerint történt

Először egy gólya kapta vissza szabadságát, majd egy fülesbagoly következett, őt egyből megkergette egy vércse. Azután a három szalakótán és a három gyöngybaglyon volt a sor. A legutolsó kicsit bealudt, őt noszogatni kellett. Az öreg gólyára kimerülve találtak egy kertben, a többiek fiókaként kerültek a felnémeti madármentő állomásra, ahol Kelemen Tamás nevelte őket.

– A szalakótákat kirándulók találták az alföldi részen. A fát, amelyben az odú volt, kivágták. A baglyok Mezőkövesdről érkeztek hozzánk, a gyöngybaglyok egy tanyaépület tetőterében laktak, de többször is kiestek, míg a fülesbagolycsalád főtéri odva betetvesedett, s a fiókák inkább kiugráltak. Az idősebb testvéreket korábban engedtük el, természetesen mindet felkészítettük a vadonbéli életre – idézte fel a történetüket Kelemen Tamás. – Minden a nagykönyv szerint történt. A baglyok gyakran lehuppannak, mert nem találkoztak előtte nagy szabad területtel. Éjszakai madarak ők, de estefelé, még nappal engedjük őket el, hogy lássuk, rendben vannak-e. Mind gyönyörűen elrepült – magyarázta Kelemen Tamás. Balázsi Péter természetvédelmi őr az elengedés helyéről elmondta, itt mindegyik madár megtalálhatja számítását. Van a közelben falu és mezőgazdasági tevékenység, ugyanakkor érintetlen terület is.

Védett madár

Az erdei fülesbagoly védett, a többi fokozottan védett madár, a szalakóták védelmi programja az utóbbi években sikeres volt, reméli, a most kirepültek is fészkelni fognak. A madármentésről kifejtette, a BNPI foglalkozik ezzel is, amely meg tudta oldani, hogy kimondottan madármentő munkatársat is alkalmazzanak, egyre nagyobb lakossági igény van a tevékenységre, igaz, néha túlféltik a madarakat.

Kukucs | Fotó: Tóth Balázs

Jó az együttműködés a Hortobágyi Madárkórházzal, a mályi és a dél-hevesi madármentő állomásokkal – tudtuk meg a madárröptetésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában