Szoptatás világhete

2020.08.09. 17:00

Összeköt a tejtestvérség

Sokszor egy anya több babát is táplált, ha szükség volt rá.

Hajdu Mariann

A woman breastfeeds her babies during a demo against discrimination on October 4, 2014 in Asuncion. AFP PHOTO / Norberto Duarte (Photo by NORBERTO DUARTE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Tejtestvérség. Gyönyörű szó. Lehet, ma már sokan nem ismerik, de régen megszokott volt, ha egy anyának nem volt teje, akkor egy másik, hasonló korú kisbaba anyukájától kértek, kaptak tejet. Az egy anya által táplált gyerekek voltak

a tejtestvérek.

– Anyukám testvére az ötvenes évek közepén született Verpeléten, mesélte Margó. Nagymamájának volt teje bőven, tudta szoptatni a gyermekét. Vele egy időben született egy másik kisfiú, ott viszont az anyukának nem volt elég teje. Akkor még nem volt ismert a tápszer, főleg falun, sem a fagyasztó, ahol a megvásárolt anyatejet lefagyasztva tárolhatták volna. Más lehetőségük a babák etetésére nem volt, csak ha szoptatós anya volt a közelben, és győzte tejjel.

– A két kisfiút így egyszerre etette a nagymamám. A kapcsolat a későbbiekben is megmaradt, a gyerekek együtt nőttek fel, együtt jártak óvodába, iskolába, aztán ahogy nagyobbacskák lettek, együtt tették a rossz fát a tűzre.

Margó meséli, a nagybátyja pici növésű, a tejtestvére viszont majd két méter magas. A pici mindig elmondta a nagynak, hogy azért van ez a különbség, mert a nagy elszívta előle a tejet.

– Ez aztán családi szállóigévé vált. Aztán a nagybátyám elköltözött a faluból jó néhány éve, ritkán találkoznak, de a két család jól ismeri egymást.

Barátságféle volt köztük

– Nekem van egy tejtestvérem – árulja el Marika. – Anyukám tejét kapta ő is. Ott laktak a közelünkben, általános iskolában osztálytársak is lettünk, valami barátságféle is volt köztünk. Ez nagyjából addig tartott, amíg egy suliba jártunk. Ma már alig tudok róla. Anyukám és az ő anyukája azonban a mai napig tartják a kapcsolatot.

Gabriella fiának, Ádámnak két tejtestvére is van. Mindkét családdal sokáig összejártak, jó barátok lettek, együtt jártak strandra, játszótérre, vásárolni. Volt, hogy az ünnepeket is együtt töltötték.

– A gyerekek is szerették egymást, sőt a tejtestvér kishúgát is kedvelte a fiam. Sajnos már nem tartjuk a kapcsolatot.

Gabriellától még megtudjuk, a kisfia sérült, a tejtestvérek egészségesek: egy fiú, egy lány.

Tündének kevés teje volt, így az idősebb lánya egy anyukától kapta a lefejt anyatejet. A szomszédban lakott.

– Előre egyeztetett időpontban vittem az üres cumisüveget, és kaptam helyette az anyatejjel megtöltöttet.

A fiatalabb lánya és az unokatestvére három hónap különbséggel születtek.

– Volt, hogy dolgoznom kellett, és a húgom vigyázott az én gyerekemre és a sajátjára is. Megszoptatta az én gyerekemet is, és az övét is.

Krisztának is kevés volt a teje. Egyik nap meglátogatta a férje egyik barátja (ő maga alig ismerte), és egy hatalmas hűtőtáskányi tejet hozott ajándékba: a feleségének hasonló korú gyermeke volt, és túl sok teje. Egy fillért sem fogadtak el viszonzásul érte.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Egy kedves fotó Paraguayból: egyszerre két baba is jóllakik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában