maszkviselés

2020.08.07. 17:30

Nyakon, állon hordani végképp semmi értelme

A maszkviselés csak akkor hatékony, hogyha az orrot és a szájat egyaránt elfedi a védőfelszerelés.

Detzky Anna

A waiter wearing a face mask or covering due to the COVID-19 pandemic, passes a customer drinking outside a restaurant in London on August 3, 2020, as the Government's "Eat out to Help out" coronavirus scheme to get consumers spending again gets underway. - Britain's "Eat out to Help out" scheme began Monday, introduced last month by Chancellor Rishi Sunak to help boost the economy claw its way from a historic decline sparked by the coronavirus crisis. (Photo by Tolga Akmen / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A jelenlegi járvány­ügyi helyzet még mindig indokolttá teszi bizonyos alkalmakkor a maszk viselését. Viszont sok esetben láthatjuk, hogy a védőeszközt helytelenül használják az emberek, nem takarja el az orrukat, csak a szájukat, vagy egyenesen csak az állukat, nyakukat fedi, ami így egyáltalán nem biztosít védelmet.

– Fontos tudatosítani, nem azért hordunk maszkot, hogy mi ne fertőződjünk meg, hanem azért, hogyha mi fertőzőek vagyunk, akkor ne adjuk át a betegséget – hangsúlyozta dr. Csilek András infektológus. – Tehát azért kell viselnünk, hogyha bármilyen légúti fertőző betegségünk van, influenza vagy koronavírus, akkor ha köhögünk vagy tüsszentünk, a maszkba tegyük.

Előírásszerűen hordjuk

A helyes maszkhasználat mindig attól függ, hogy milyen helyzetben történik. A maszk fel- és levételekor alaposan mossunk szappannal kezet! A szájmaszkot viselése közben kívülről ne fogjuk meg, ne nyúlkáljunk hozzá, és az arcunkhoz, a szemünkhöz, az orrunkhoz, a szánkhoz se, mert a vírus gyakran pont a szennyezett kezünkről kerül legtöbbször a nyálkahártyáinkra – írja a koronavírus központi magyar tájékoztató oldala.

– Ha előírás valamilyen szituációban maszkot hordani, akkor viselni kell, ha nem, akkor nem szükséges. Az általános szabályokat azért hozzák, hogyha sok ember gyűlik össze egy helyen, akkor elkerülhető legyen a továbbfertőződés, hiszen a COVID gyakran tünetmentes. Az alternatív maszkhasználatok közül – nyakon, állon, más testrészen, csak szájon – a legtöbbnek semmi értelme nincs. Ha valaki pedig csak a száját takarja el, és az orrát szabadon hagyja, az az orron keresztül történő légzéssel kiáramló kórokozóktól nem védi a környezetet – magyarázta az infektológus. A piacon többféle maszk van a forgalomban, amelyek másra jók.

– Az FFP-maszkokat csak azoknak javaslom, akik egészségügyben dolgoznak. Azért is, mert bár ezek magától a fertőzéstől is védik a viselőjüket, de a megfelelő védelemhez további védőfelszerelések – szkafander, védőpajzs, kesztyű – szükségesek. Éppen ezért a laikusok számára a gyógyszertárban kapható egyszerű sebészeti vagy egy orrot, szájat eltakaró, mosható textilmaszk a célnak tökéletesen megfelel. Ezek nagyon hasonló szintű védelmet nyújtanak a közelünkben lévők számára. A vírus megfékezésében egyébként a maszk csekély szerepet játszik, sokkal fontosabb az emberi kontaktusok csökkentése – emelte ki

dr. Csilek András.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Az életből ellesett pillanat – nem minden esetben könnyű betartani a szabályt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában