telt ház

2020.08.19. 09:02

Már ne is próbáljunk szállást találni a hosszú hétvégére

Megyénkben szinte mindenhol telt házzal indulnak az ünnepnek a szállodák. A maszk, a fertőtlenítés alap.

Méhes László

20200620 Miskolctapolca fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Beindult a turizmus Miskolctapolcán.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Ádám János

A belföldi turizmus mindenképpen nyertese lesz az előttünk álló négynapos hosszú hétvégének. Erre enged következtetni, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén idegenforgalmi szempontból kiemelt, de a kevésbé szem előtt lévő területein is már csak elvétve lehet szabad szálláshelyet találni az augusztus 20–23. közötti időszakban. A szobákat már hetekkel, sőt akad hely, ahol hónapokkal ezelőtt lefoglalták.

Július óta tele vannak

Az akciókat a piacot jól ismerő szállásadók nem az ünnepek idejére hirdetik meg. Ennek ellenére nem csökkent a kereslet a drágább szálláshelyek iránt sem. A lillafüredi Hotel Palotában megtudtuk: július óta szinte telt házzal üzemelnek, szabad szobájuk jelenleg nincs, legközelebb pedig már csak augusztus végétől lehet foglalni náluk.

Hasonló tapasztalatait osztotta meg velünk a miskolctapolcai Fortuna Hotel tulajdonosa, Rejtőné Kovács Adrien, aki szerint nem egyedi jelenség, hogy július közepétől az augusztus 20. körüli időszakkal bezárólag teljes üzemben dolgoznak. Férőhelyeik a főszezoni turizmus lecsengése után szabadulnak fel, de nem ürül ki a szálloda, mert a nyaralók helyét kisebb csoportok, társaságok veszik át.

Egyre nehezebb

A koronavírus-járvány lecsengése és a belföldi nyaralást javasló reklámakcióknak köszönhetően a nyár végére magához tért Tokaj-Hegyalja idegenforgalma is. Egyre nehezebb szabad helyet találni a szállásadóknál, a mostani hétvégén pedig szinte lehetetlen – tájékoztatott a tokaji Tourinform iroda munkatársa, aki csupán azt tudta felajánlani, hogy a szálláskereső portálokon utánanéz a még kiadó szobáknak, de egy-kettőnél többet valószínűleg nem fog találni.

Nincs szerencsés helyzetben az sem, aki ezekben a napokban Mezőkövesd környékén akar néhány napot eltölteni. A helyi Tourinform irodában elmondták: náluk is nagyjából két héttel ezelőtt tűntek el az utolsó szabad szobák az internetes portálok kínálatából. A legfőbb attrakciónak számító Zsóry Gyógy- és Strandfürdő vendégeinek biztonságát a hosszú hétvégén is a fokozott fürdőhigiénés előírásokra odafigyelve igyekeznek garantálni, aminek természetes része most a maszkviselés a zárt terekben és a távolságtartási szabályok betartásának ellenőrzése.

Az óvatosság azért is indokolt – tették hozzá –, mert külföldről, leginkább szlovák és lengyel területekről érkező vendégekkel nemcsak a szálláshelyeken, hanem a gyógymedencékben is osztozniuk kell a hazai nyaralóknak.

Sátorhelyet találhatnak még

A nyugodt kikapcsolódást a természetben keresők Agg­teleken legfeljebb sátorhelyet találnak a Baradla barlang szomszédságában működő Baradla Kemping és Turistaházban, ahol ár–érték arányban különböző kategóriájú szálláslehetőségeket kínálnak: faházat, rönkházat, turistaszállást.

Szabad helyeiket a négynapos ünnepre tekintettel közel egy hónapja lefoglalták, így most csak a „nomád” élettől nem visszariadó kempingezőket tudják befogadni. Az Aggteleki-karsztvidék páratlan természeti látványosságainak köszönhetően az előző években a világ minden tájáról érkeztek látogatók hozzájuk a nyári időszakban, a helyüket azonban idén a hazai turisták vették át. A részben időszakosan működő szálláshelyen a forgalom ezzel – mint remélik – a tavalyi szinthez hasonló lesz idén is.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában