maszkviselés

2020.08.06. 20:00

„Majd nem vigyorognak, ha mennek karanténba”

Számos érv hangzott el a koronavírus terjedését megakadályozni hivatott védőmaszk viselése mellett, azonban a mindennapi gyakorlatban nagy különbségek vannak a védőmaszk elfogadását, viselését illetően.

Pap Gyula

A Catholic girl wears a face mask as a preventive measure against the spread of the novel coronavirus, COVID-19, during the opening of the ten-day celebration of the Santo Domingo de Guzman festival, outside the Las Sierritas de Santo Domingo church in Managua, on August 1, 2020. - Despite the Catholic Church cancelling all religious activities due to the coronavirus pandemic, devotees gathered outside the church for the celebration. (Photo by Inti OCON / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Van, akinek munkája miatt kötelező, és sokan vannak, akik úgy gondolják, ezzel tényleg megóvják a maguk és mások egészségét.

Hivatalból

Ferenc pincérként dolgozik, módfelett tájékozott a koronavírus-járvány körülményeit illetően. Kollégáival is megbeszélik a történéseket, és van orvos is a családban, akivel konzultált. Egyébként nincs nagy választása a maszk viselését illetően, a munkahelyén kötelező. Ám éppen a sokféle, gyakran egymásnak ellentmondó információ miatt az egyéb helyszíneken már duzzogva hordja. „Nem tisztítják rendszeresen, összevissza áll a fejükön, nem sokat használ így” – vélekedik a maszk-hívőkről.

Zsófia egészségügyi dolgozóként napi szinten találkozik a maszkviselési problémákkal. „Nem az a lényeg, hogy a helyesen hordott, cserélt maszk mennyire hatásos védőeszköz vagy sem, hanem arról, hogy ennyit minimum meg kell tennünk a saját és a mások egészségének védelme érdekében” – mondja. A meleg ellenére mindenhová hordja a védőmaszkot, de tapasztalja, van, ahol furcsán néznek rá emiatt.

A felesége varrta, három garnitúra van belőle különböző mintával, úgyhogy nem teheti meg Géza, hogy nem viseli a védőálarcot. Fizikai munkásként azért kihívásként éli meg, nehezebb a levegővétel, és a nap végére meglehetősen elázik az anyag. Ráadásul a kollégák is cikizik, erre azonban nem ad. „Majd nem vigyorognak, ha mennek karanténba” – foglalja össze.

(A borítóképen: A divatnak is terepe a maszk, van, akinek így könnyebb elfogadnia)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában