levegőminőség

2020.08.04. 15:00

Magas a levegő ózonkoncentrációja

Az ország több részén is kifogásolt volt a levegő minősége a hétvégén, megyénkben nem jelentkezett a probléma.

Apagyi Beáta

Raindrops are seen on a taxi window while a woman passes by a closed store in Buenos Aires on June 30, 2020, a day before authorities tighten virus lockdown measures against the spread of the novel coronavirus, COVID-19. - The country went into lockdown on March 20 to help prevent the spread of the novel coronavirus, but those measures have been gradually eased in recent weeks. However, following a spike in coronavirus cases in the capital, a new lockdown has been imposed on the greater Buenos Aires area -- home to more than a third of the country's 44 million people -- from July 1-17. (Photo by Juan MABROMATA / AFP)

Forrás: Illusztráció/AFP

Fotó: AFP

„Tizenhat, mérőállomással rendelkező településen az ózon koncentrációja meghaladta azt az értéket, melynél a gyermekek, az idősek, illetve a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget vagy köhögést tapasztalhatnak” – írta az országos tiszti főorvos hivatalos közösségi oldalán.

Káros a felszín közelében

Megyénkben nem volt olyan település, ahol magas ózonkoncentrációt figyeltek meg. Így marad ez a hét második felében várhatóan kánikulaira váltó időjárás mellett is? – kérdeztük a szakembert.

– Az ózon mérgező gáz. Az ózonréteg, aminek az elvékonyodásáról vagy kilyukadásáról sokat hallunk, nem a felszín közelében, hanem magasabb légrétegekben található, ott szűri a Napból érkező káros ultraibolya-sugárzást. Ezért ott jó, ha jelen van. A felszín közelében, ahol belélegezzük, kifejezetten káros – tájékoztatott Erdődiné Molnár Zsófia, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa. – Az ózon a felszín közelében lévő különböző légszennyező anyagok napfény hatására történő kémiai reakciójának következtében képződik. Olyan időjárási helyzetekben nő meg a koncentrációja, amikor tartósan magas légnyomás uralkodik, aminek hatására nem, vagy csak kisebb mértékben keveredik át a légkör. Nyári anticiklonális helyzetekben a legjellemzőbb a sok napsütés miatt, ami hozzájárul az ózon keletkezéséhez. A hét első felében megváltozott időjárásunk, egy hullámzó frontrendszer helyezkedik el fölöttünk, ez az időjárás általában véve a légszennyező anyagok felszín közeli koncentrációjának csökkenését eredményezheti – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában