2020.08.23. 14:00
Líbiai ízek a finom magyar ételekben
Tarhonyás ételeivel többszörös sikert aratott az Újkazinci Baráti Kör a sajókazai főzőversenyeken.
A településen már hagyománya van a főzőversenyeknek, és idén első alkalommal tartottak lecsófesztivált is, ahol szintén szakmai zsűri értékelte az ételkülönlegességeket. A kazincbarcikai Újkazinci Baráti Kör csapata ebben az évben saját ötlet alapján összeállított, bográcsban főtt tarhonyás lecsójával dobogós lett, marhapörköltjével pedig megnyerte a főzőversenyt. Kocsis Gyula ötletgazda elárulta díjnyertes tarhonyás ételei titkos összetevőit is.
– Legalább tizennégy versenytársunk volt a gasztronómiai versenyeken szerte a megyéből, de az Újkazinci Baráti Kör eleve három háromfős csapattal nevezett. Viszont sokkal több, tíz főre főztünk, hogy mások is megkóstolhassák az ételeinket – számolt be Kocsis Gyula.
Kedvenc étele lett
A csapat vezetője külföldön, egy másik kultúrában tanult meg igazán jól főzni, ahol nem fogyasztanak disznóhúst.
– A főzés szeretetét Líbiából hozom, ahová a BorsodChemből mentem ki dolgozni. Ott önellátóak voltunk, magunknak kellett elkészíteni az ételeket, és nagyon sok minden ragadt rám helyben. Kint birka-, marha- és csirkehúshoz lehetett csak hozzájutni, a disznóhús eleve ki volt zárva, de nem bántam, mert egyébként sem szeretem. Később, amikor visszajöttem, évente kétszer-háromszor tartottunk brigádbulit, ahol mindig én főztem bográcsban a kollégáknak a kerti partin. A díjazott marhapörköltet is ott tanultam, amit máig szívesen készítek. Köretként természetesen nemcsak tarhonyával, hanem burgonyával is fogyasztható – mesélte a főzőcsapat vezetője.
Cseppnyi módosítással
A tarhonyás lecsó a hagyományos lecsó egyszerű módosítása.
– Először a Rakacai-tónál egy sátorozáson csináltam ilyen lecsót barátokkal közösen. Az ötlet adódott, hiszen megmaradt a szalonnánk, és zöldségeket is vittünk magunkkal. Az egyik hat-hét éves kislány másnap is szeretett volna enni a lecsóból, de addigra már csak kevéske maradt belőle. Mivel mindenkinek nagyon ízlett, megjegyeztem a receptet. Az a forsza, hogy a tarhonya pirításánál oda kell figyelni, hogy rendesen megpuhuljon. A versenyen időre kellett dolgoznunk, amit kicsit rosszul mértünk fel, így a tarhonya nálunk egy csöppet kemény maradt, ezért nem lettünk elsők – magyarázta az ötletgazda.
Különleges fűszerek
A csapat sikeréhez valószínűleg az ételek nem megszokott összetevői, fűszerei járultak hozzá.
– A tarhonyás lecsó jellegét például a húsos, füstölt kolozsvári szalonna adja, másfajta szalonnával nem olyan ízletes. Bár a zsír nehezebbé teszi az ételt és egy kicsit bonyodalmasabb kezelni, de sokkal jobb ízt ad, ezért olajat soha nem használok. A sima disznózsírral szemben pedig előnyben részesítem a mangalicát. Viszont a legnagyobb specialitásom az Ízvarázs, amit minden ételbe belecsempészek. Sokáig a munkatársaim is cukkoltak vele, de mégis ragaszkodom hozzá, mert jó, telített ízt kölcsönöz. A marhapörköltbe pedig különleges fűszereket, köményt és rozmaringot teszek – sorolta a kreatív szakács.
Tarhonyás lecsó
Hozzávalók 10 főre:
fél kg kolozsvári szalonna
15 kanál mangalicazsír
2 kg tarhonya
3 kg vörös hagyma
1 kg paradicsom
1 kg paprika
3 gerezd fokhagyma
1 kis pohár víz
gulyáskrém
nem csípős Piros Arany
fél Ízvarázs ételízesítő
só ízlés szerint
Elkészítés:
Daraboljuk fel a kolozsvári szalonnát minden összetevőjével, a bőrét kivéve és pirítsuk meg a bográcsban a mangalicazsíron. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát utána kell csak hozzáadni. Ízesítésképpen tehetünk bele egy kevés gulyáskrémet és Piros Aranyat. Miután megfőtt a lecsó, a készen vásárolható tarhonyát főzés nélkül pirítsuk rozsdabarnára külön egy másik edényben. A lecsóhoz hozzáadva óvatosan öntsük fel vízzel, hogy teljesen megpuhuljon a tarhonya és ne ragadjon le. Végül fűszerezzük Ízvarázs ételízesítővel és egy csipet sóval. 40-50 perc főzés után fogyaszthatjuk.
Marhalábszár pörkölt tarhonyával
Hozzávalók 10 főre:
4 kg marhalábszár
15 kanál mangalica zsír
2 kg tarhonya
2 kg vörös hagyma
2 db erős zöldpaprika
2 db fehér paprika
8 szem kisebb fürtös paradicsom
1 kis pohár víz
csipetnyi Ízvarázs ételízesítő
gulyáskrém ízlés szerint
nem csípős Piros Arany
1 kávéskanál köménymag egészben
őrölt kömény ízlés szerint
4-5 cm hosszú rozmaringszál
só ízlés szerint
Elkészítés:
A pörkölt készítését a kolozsvári szalonna apróra vágásával kezdjük a bőre nélkül, amit mangalica zsírban megsütünk. Utána beletesszük a húst. Ezt addig pörköljük, amíg teljesen fehér nem lesz és már elpárolog a leve. Ezután tehetjük rá a hagymát, paprikát, paradicsomot és a kávéskanálnyi egész köménymagot. A pörkölt ízletesebb lesz egy kevés gulyáskrémmel és Piros Arannyal, illetve a levében még pluszban őrölt köménnyel és egy rozmaring szállal, amit 15 perc után vegyünk ki. Amikor a marhapörkölt elkészült, zsíron egy másik edényben megpirítjuk a köretnek készülő tarhonyát és egy kevés vízzel felengedjük, hogy meg tudjuk kavarni. A tarhonyába teszünk egy csipetnyi Ízvarázst. Az étel elkészítése körülbelül 4 óra.
(A borítóképen a sajókazai főzőverseny első helyezettjei: Inzsöl Géza, Kocsis Gyula és Fehér István)