Ízvilág

2020.08.23. 14:00

Líbiai ízek a finom magyar ételekben

Tarhonyás ételeivel többszörös sikert aratott az Újkazinci Baráti Kör a sajókazai főzőversenyeken.

Detzky Anna

A településen már hagyománya van a főzőversenyeknek, és idén első alkalommal tartottak lecsófesztivált is, ahol szintén szakmai zsűri értékelte az ételkülönlegességeket. A kazincbarcikai Újkazinci Baráti Kör csapata ebben az évben saját ötlet alapján összeállított, bográcsban főtt tarhonyás lecsójával dobogós lett, marhapörköltjével pedig megnyerte a főzőversenyt. Kocsis Gyula ötletgazda elárulta díjnyertes tarhonyás ételei titkos összetevőit is.

– Legalább tizennégy versenytársunk volt a gasztronómiai versenyeken szerte a megyéből, de az Újkazinci Baráti Kör eleve három háromfős csapattal nevezett. Viszont sokkal több, tíz főre főztünk, hogy mások is megkóstolhassák az ételeinket – számolt be Kocsis Gyula.

Kedvenc étele lett

A csapat vezetője külföldön, egy másik kultúrában tanult meg igazán jól főzni, ahol nem fogyasztanak disznóhúst.

– A főzés szeretetét Líbiából hozom, ahová a BorsodChemből mentem ki dolgozni. Ott önellátóak voltunk, magunknak kellett elkészíteni az ételeket, és nagyon sok minden ragadt rám helyben. Kint birka-, marha- és csirkehúshoz lehetett csak hozzájutni, a disznóhús eleve ki volt zárva, de nem bántam, mert egyébként sem szeretem. Később, amikor visszajöttem, évente kétszer-háromszor tartottunk brigádbulit, ahol mindig én főztem bográcsban a kollégáknak a kerti partin. A díjazott marhapörköltet is ott tanultam, amit máig szívesen készítek. Köretként természetesen nemcsak tarhonyával, hanem burgonyával is fogyasztható – mesélte a főzőcsapat vezetője.

Cseppnyi módosítással

A tarhonyás lecsó a hagyományos lecsó egyszerű módosítása.

– Először a Rakacai-tónál egy sátorozáson csináltam ilyen lecsót barátokkal közösen. Az ötlet adódott, hiszen megmaradt a szalonnánk, és zöldségeket is vittünk magunkkal. Az egyik hat-hét éves kislány másnap is szeretett volna enni a lecsóból, de addigra már csak kevéske maradt belőle. Mivel mindenkinek nagyon ízlett, megjegyeztem a receptet. Az a forsza, hogy a tarhonya pirításánál oda kell figyelni, hogy rendesen megpuhuljon. A versenyen időre kellett dolgoznunk, amit kicsit rosszul mértünk fel, így a tarhonya nálunk egy csöppet kemény maradt, ezért nem lettünk elsők – magyarázta az ötletgazda.

Különleges fűszerek

A csapat sikeréhez valószínűleg az ételek nem megszokott összetevői, fűszerei járultak hozzá.

– A tarhonyás lecsó jellegét például a húsos, füstölt kolozsvári szalonna adja, másfajta szalonnával nem olyan ízletes. Bár a zsír nehezebbé teszi az ételt és egy kicsit bonyodalmasabb kezelni, de sokkal jobb ízt ad, ezért olajat soha nem használok. A sima disznózsírral szemben pedig előnyben részesítem a mangalicát. Viszont a legnagyobb specialitásom az Ízvarázs, amit minden ételbe belecsempészek. Sokáig a munkatársaim is cukkoltak vele, de mégis ragaszkodom hozzá, mert jó, telített ízt kölcsönöz. A marhapörköltbe pedig különleges fűszereket, köményt és rozmaringot teszek – sorolta a kreatív szakács.

Tarhonyás lecsó

Hozzávalók 10 főre:

fél kg kolozsvári szalonna

15 kanál mangalicazsír

2 kg tarhonya

3 kg vörös hagyma

1 kg paradicsom

1 kg paprika

3 gerezd fokhagyma

1 kis pohár víz

gulyáskrém

nem csípős Piros Arany

fél Ízvarázs ételízesítő

só ízlés szerint

Elkészítés:

Daraboljuk fel a kolozsvári szalonnát minden összetevőjével, a bőrét kivéve és pirítsuk meg a bográcsban a mangalicazsíron. Az apróra vágott hagymát, fokhagymát, paradicsomot és paprikát utána kell csak hozzáadni. Ízesítésképpen tehetünk bele egy kevés gulyáskrémet és Piros Aranyat. Miután megfőtt a lecsó, a készen vásárolható tarhonyát főzés nélkül pirítsuk rozsdabarnára külön egy másik edényben. A lecsóhoz hozzáadva óvatosan öntsük fel vízzel, hogy teljesen megpuhuljon a tarhonya és ne ragadjon le. Végül fűszerezzük Ízvarázs ételízesítővel és egy csipet sóval. 40-50 perc főzés után fogyaszthatjuk.


Marhalábszár pörkölt tarhonyával

Hozzávalók 10 főre:

4 kg marhalábszár

15 kanál mangalica zsír

2 kg tarhonya

2 kg vörös hagyma

2 db erős zöldpaprika

2 db fehér paprika

8 szem kisebb fürtös paradicsom

1 kis pohár víz

csipetnyi Ízvarázs ételízesítő

gulyáskrém ízlés szerint

nem csípős Piros Arany

1 kávéskanál köménymag egészben

őrölt kömény ízlés szerint

4-5 cm hosszú rozmaringszál

só ízlés szerint

Elkészítés:

A pörkölt készítését a kolozsvári szalonna apróra vágásával kezdjük a bőre nélkül, amit mangalica zsírban megsütünk. Utána beletesszük a húst. Ezt addig pörköljük, amíg teljesen fehér nem lesz és már elpárolog a leve. Ezután tehetjük rá a hagymát, paprikát, paradicsomot és a kávéskanálnyi egész köménymagot. A pörkölt ízletesebb lesz egy kevés gulyáskrémmel és Piros Arannyal, illetve a levében még pluszban őrölt köménnyel és egy rozmaring szállal, amit 15 perc után vegyünk ki. Amikor a marhapörkölt elkészült, zsíron egy másik edényben megpirítjuk a köretnek készülő tarhonyát és egy kevés vízzel felengedjük, hogy meg tudjuk kavarni. A tarhonyába teszünk egy csipetnyi Ízvarázst. Az étel elkészítése körülbelül 4 óra.

(A borítóképen a sajókazai főzőverseny első helyezettjei: Inzsöl Géza, Kocsis Gyula és Fehér István)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában