Curiositas

2020.08.19. 11:30

Kóstolásra készen áll az ország idei tortája

Nevéhez hűen kíváncsiság övezi körül a 2020-as év díjnyertes tortáját, a Curiositast.

Apagyi Beáta

Horváth Zsolt cukrászmester az ország tortájával

Fotó: Bujdos Tibor

A Curiositas fantázianevet viseli az idei év Magyarország tortája, melynek jelentése magyarul nem más, mint kíváncsiság. Összetételét a fehér csokoládés piskóta, a sáfrányos birszselé, a kekszes, fehér csokoládés ropogós réteg, a mogyoróganache, a mandulamousse, valamint a tejcsokoládés bevonat adja.

Drága alapanyagok

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete már a győztes torta kihirdetése előtt elküldi a receptet azoknak a cukrászdáknak, amelyek jelentkeznek az elkészítésére és vállalják a titoktartást is. Megyénkben többek között a Kisgergely Cukrászda élt ezzel a lehetőséggel. Munkatársunk bepillanthatott a kulisszák mögé, és végigkísérhette, amint Horváth Zsolt cukrászmester által elkészül a remekmű.

– A rétegek előkészítése hat-nyolc órát is igénybe vehet, az összeállítás viszont 20 perc alatt megtörténik – kezdte Horváth Zsolt. – A legnehezebb munkafázis a krémfőzés, mivel a tojások sárgáját, valamint a tejes mandulapasztát egyszerre kell felfőzni, folyamatos kevergetés mellett. Mivel időigényes süteményről van szó, nagyobb mennyiségben főzzük a krémet, állítjuk elő a püréket. Előre megkent lapokat használunk, ezzel gyorsítva a folyamatot.

Megosztó birsalma

A birs­almával nehéz dolgozni, kemény alapanyag, savassága jól érezhető, így megosztó az emberek között; van, aki nagyon szereti és van, aki egyáltalán nem. Beszerzése során is problémákba ütközhetünk, mivel nem szezongyümölcsről van szó, és kezd hiánycikké válni az országban.

– A birsalmán kívül a többi hozzávaló többsége is rendkívül költséges és nehezen elérhető, így nem egy átlagos konyha felszereltségéhez és nem egy átlagos családnak a büdzséjéhez van igazítva a torta előállítása. Az országtorták jellegzetessége az évről évre visszatérő mousse-alap, a ropogós réteg és a gyümölcsbetét. A négynapos ünnepre körülbelül 4000–4500 szelettel készülünk – mesélte lapunknak a cukrászmester.

Hivatalos megjelenés

A cukrászdába betérő vendégek sorra érdeklődnek a birsalmás édesség után. A hivatalos megjelenést megelőzően már adhattak le rendelést, azonban azokat csak augusztus 19-én lehet hazavinni.

(A borítóképen: Horváth Zsolt cukrászmester az ország tortájával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában