Állatvilág

2020.08.20. 17:00

Iskolákban oktatják az állatvédelmet

A kóbor állatok kérdésének megoldásában nélkülözhetetlen a társadalom szemléletváltása.

Novák Krisztina

Forrás: MÁSA

Fotó: Kiss József

A Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség (MÁTSZ) jelenleg az ország legnagyobb állatvédő szervezete, és több mint negyven tagszervezete révén minden megyében jelen van.

– A tagszervezeteinknek, alapítványoknak és egyesületeknek, működő és meghatározó szerepű menhelyei vannak – tájékoztatott dr. Orbán Zsófia, a MÁTSZ elnöke. – Ezeken a menhelyeken egyidejűleg mintegy nyolcezer kutya és kétezer macska ellátását biztosítják.

Az összefogás ereje

Az elnöknőtől azt is megtudtuk, hogy a szövetség a tagszervezeteinek érdek-képviseletére alakult 1992-ben, első feladatuk az akkor készülőben lévő Állatvédelmi Törvény egyeztetése volt. A feladatok azóta jelentősen kibővültek, a MÁTSZ a tagszervezetek összefogása, támogatása és segítése mellett kapcsolatot tart a hatóságokkal, más állatvédőkel és nemzetközi szervezetekkel. Közös akciókat és rendezvényeket szervez, mint például az Állatok Világnapja és folyamatosan jelen van a médiában.

– Mindezeken kívül a hozzánk tartozó menhelyek, azzal, hogy össze tudnak fogni bizonyos kiemelt ügyekben, hangsúlyosabb szerepet kapnak a közvélemény előtt – hangsúlyozta a szakember. – Természetesen az adományok sem mellőzhetők, amelyeket éves szinten százmilliós nagyságrendben tudunk juttatni a tagoknak.

Szemléletváltoztatás

– Az elejétől fogva nagyon fontos volt, hogy javítsuk az emberek hozzáállását az állatvédelemhez – hangsúlyozta a MÁTSZ elnöke. – Mivel ez egy mezőgazdasági ország volt, ami átmenetileg átalakult ipari szemléletűvé, évtizedek estek ki úgy, hogy az emberek környezetében sokkal kevesebb állat volt, mint azelőtt és ez nem tett jót az állatvédelmi szemléletnek. Az elmúlt másfél évtizedben azonban nagyon jó eredmények és visszajelzések alakultak ki ebben a témában, amiben a tagszervezetek is kiemelten részt vállalnak.

dr. Orbán Zsófia

Az elmúlt évekre visszatekintve több száz iskolával működnek együtt, és több tízezerre tehető azoknak az általános iskolás gyermekeknek a száma, akik állatvédelmi oktatásban részesültek a MÁTSZ közreműködésével. Fontos kihangsúlyozni, hogy az órákat a pedagógusok tartják a szövetség által nyújtott Oktatói Kézikönyv segítségével, amelyet angol mintára dolgoztak ki. Ez egy nyolc-tíz éve tartó folyamat és ez alatt az idő alatt az ismeretek nagyon sok helyre jutottak el, nagy részben a tagszervezetek aktív közreműködésével.

A MÁTSZ évente több milliós pályázati támogatásban részesíti az Oktatási Programban részt vállaló tagszervezeteit. A program révén nem csak ismereteket szerezhetnek a tanulók, hanem szervezett programokon vehetnek részt, mint az állatkert- és menhely-látogatás, és kirándulások, nem is beszélve a terápiás kutyák rendszeres részvételéről az oktatásban.

Megkezdődtek a változások

– A MÁTSZ Oktatási Programjának alkalmazásával a 20219/20-as tanévben már voltak olyan települések, ahol az állatvédelmi oktatási tevékenység regionális mozgalommá nőtte ki magát, többek között Miskolc is ilyen – tudtuk meg dr. Orbán Zsófiától. – A program tavaly itt eljutott több mint negyven iskolába és csak a foglalkozásokon közel ötezer gyerek vett részt, amelyek nem csak iskolai órákból, hanem kirándulásokból és menhely-látogatásokból állnak. Szerencsére évről évre nőnek a számok és egyre jobbak az eredmények. Ráadásul ezekben nincsenek benne azok az akciók és rendezvények, amelyeket ezen kívül, de ugyanebből a célból szervezünk. Ennek köszönhetően hatalmas változások történtek szemléletváltozás szempontjából a családokban is.

A csalók elkerülése

Mivel a Civil Törvény az elmúlt időszakban erőteljesen fellazult, most már klubszerűen, elszámolási kötelezettség nélkül, mindenféle módon lehet állatokat védeni. Amiatt, hogy ilyen kiskapuk nyíltak, eléggé kedvelt lett az „állatvédelem” egy bizonyos réteg számára, akik valójában tényleges állatvédelmet nem végeznek.

– Természetesen egy menhellyel még nem rendelkező szervezet is lehet jó szándékú és előremutatóan jó filozófiájú, de mégis arra bíztatnék mindenkit, aki tényleges állatvédőket szeretne támogatni, hogy igyekezzenek minél több hiteles információt beszerezni róluk – tanácsolta dr. Orbán Zsófia. – Amennyiben valaki úgy hirdeti magát, hogy állatvédő szervezet, de nincs székhelye, vezetője, képviselete és kizárólag egy magán számlaszámot közöl, az gyanúra ad okot és valószínűleg nem őt kellene támogatni, hiszen a pénzt a valóban rászorulók elől veszik el. Gyakran az sem jelent semmit, ha valaki a médiában szerepel.

A MÁTSZ elnöke azt is elmondta, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év során elég komoly előrehaladást tudtak elérni azzal, hogy a tagszervezeteik összetartanak, illetve közös programok szervezésével is dolgoznak bizonyos témákban. Amennyiben összefogás és egyetértés van ezekben a kiemelt témákban, akkor sokkal több eredményt lehet elérni, mint amikor valamelyik szervezet egyedül próbálkozik.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában