cukrászremek

2020.08.11. 17:30

Hamarosan kóstolhatjuk az idei ország tortáját

Hamarosan a cukrászhűtők polcain a birsalmás különlegesség, kíváncsiság övezi körül.

Apagyi Beáta

Forrás: : MAGYAR CUKRÁSZ IPAROSOK ORSZÁGOS IPARTESTÜLETE

Fotó: Gergo Kapas

Curiositas, latinul kíváncsiság, ezt a fantázianevet viseli az idei év díjnyertes Magyarország tortája. A tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián készítette el. Összetételét a fehér csokoládés piskóta, a sáfrányos birszselé,

a kekszes, fehér csokoládés ropogós réteg, a mogyoróganache, a mandulamousse, valamint a tejcsokoládés bevonat adja.

Titkos receptúra

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete már a győztes torta kihirdetése előtt elküldi a receptet azoknak a cukrászdáknak, amik jelentkeznek az elkészítésére és vállalják a titoktartást is.

Megyénkben többek között a Kisgergely Cukrászda is évről évre él ezzel a lehetőséggel.

– A tortát kizárólag a megkapott receptúra és technológia megtartása mellett lehet elkészíteni. Természetesen addig minket is köt a titoktartás, amíg a hivatalos eredményhirdetés alkalmával ki nem derül, hogy ki nyerte a „Magyarország születésnapi tortája” címet a beküldött pályamunkák közül. Azért is célszerű hamarabb megkapni a recepteket a cukrászatoknak, mert egy ilyen volumenű termék elkészítéséhez sok időre van szükség, be kell szerezni a megfelelő minőségű és mennyiségű hozzávalókat – avatta be lapunkat a részletekbe Balga Tibor, a Kisgergely Cukrászda cégvezetője.

A továbbiakban az is kiderült, hogy a hivatalos megjelenést több próbasütés is megelőzi. Ezek általában az augusztus 20-ai ünnepségek előtt egy-két héttel történnek meg.

Birssel nehéz dolgozni

– Nyilvánvalóan folyamatosan teszteljük az elkészült termékeket. Ebben több mint 15 fő cukrászmester nyújt segítséget, közöttük szép számmal vannak jelen aranykoszorús mesterek is – mondta Balga Tibor. – Az idei győztes torta a Kíváncsiság nevet kapta. Szerintem nem véletlenül, ugyanis mi is kíváncsiak vagyunk arra, hogyan fogadják a magyar vendégek a birsalmás édességet. Régebben jobban el volt terjedve, nagyobb hagyománya volt a birsalmából készült élelmiszerek fogyasztásának. Talán ezt a hagyományt szeretnék visszahozni. Egyébként a birsalmával meglehetősen nehéz dolgozni.

Arra, hogy a nyers változatát feldolgozzák a cukrászatok saját felhasználásra, nagyon kevés kapacitás van. Ezért félkész vagy kész püréket, kompótokat használunk a torta elkészítése során.

Színben és ízben is gazdag

– Cukrászüzletünkben a sütemény mindaddig elérhető lesz, amíg a fogyasztóknak van rá igényük. A mai napig készítjük megrendelésre a 2007-es „Magyarország születésnapi tortája” verseny legelső győztesét, a madártej­tortát. Árát elsősorban

a felhasznált alapanyagok, a technológia bonyolultsága, az elkészítéséhez szükséges idő határozza meg. Mivel idén is rengeteg minőségi hozzávalóból fog elkészülni a torta, több réteg különböző ízű, állagú betét is van benne, így ez sem a legolcsóbbak közé fog tartozni. A tortát hivatalosan augusztus 19-étől kezdjük majd el árusítani többek között Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában