kikapcsolódás

2020.08.11. 07:00

Ez a nyár a rövidebb utak ideje a nagyobb nyaralás helyett

Megváltozott idén a pihenés megszokott formája.

Pap Gyula

nyár, nyaralás

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A koronavírus-járvány az élet számos területén átalakulást hozott: sok egyéb mellett várhatóan a szabadság és nyaralás is teljesen más lesz idén összességében, mint eddig bármikor. A Profession.hu reprezentatív felmérését publikált a témáról.

Kötelező szabadság

A közeli napokban publikált felmérés adataiból kiviláglik: akiknek valamilyen módon, de kötelező volt szabadságra menniük a vírus idején, azoknak átlagosan 17 szabadnapot kellett kivenniük.

Károly Miskolcon egy közepes méretű ipari termeléssel és vendéglátással foglalkozó cégnél dolgozik. Náluk az volt a jellemző, hogy akinek csak lehetett, igyekeztek munkát adni a beszűkült forgalom ellenére. Így – mint esetében – a vendéglátásból az őrzés-védés területére csoportosítottak át megbízható embereket. Többek között azért is, hogy most a járvány utáni mélypontnál ne kelljen a régi dolgozók helyett újat keresniük. Náluk is igyekeztek az időarányos szabadságot kiadni, hogy ne boruljon az éves szabadságolási terv.

Az anyagi forrás

Az állásportál felmérésének eredménye szerint a magyar munkavállalók többsége, mintegy 82 százaléka szeretne még idén szabadságra menni, de nyaralást már csak 40 százalékuk tervez. A nyaralást tervezők aránya a cégvezetők esetében kiugróan magas – 86 százalék –, míg a felső vezetők esetében már csak 42 százalék, az alkalmazottak esetében pedig 44 százalék.

A válaszadók 28 százaléka rövidebb időre megy, mint szokott, 36 százaléka inkább belföldre utazik, 15 százalékuk kivételesen inkább autós utat választ, 17 százalékuk pedig több, rövid utat tervez egy nagy nyaralás helyett.

De nem a járványtól való félelem tartja vissza leginkább a munkavállalókat: aki nem tervez nyaralást (a válaszadók 60 százaléka), az anyagi forrás hiányát jelölte meg indokként leg­gyakrabban, és csak kis részük jelezte, hogy tart a koronavírus-járványtól – 37 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem engedheti meg magának, hogy pihenjen. 28 százalékuk azért nem vesz ki szabadságot, mert nincs, aki helyettesítse, 14 százalékuknak pedig egyszerűen nem maradt szabadsága.

Talán az utószezonban

Legföljebb a Balatonra jutnak el idén Rebekáék. Ő egy multinacionális cégnél tevékenykedik. Bár még nem végleges az időpont, könnyen lehet, hogy átcsúszik az utószezonba. A vírus miatt is labilis munkahelyét nem szeretné kockáztatni, inkább halasztja a pihenést.

– Pedig a sok feszültség, munkahelyi probléma miatt már igazán rám férne vagy két hét – jegyzi meg. De az sem kizárt, hogy csak egy lesz belőle – teszi hozzá.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában