honismereti egyesület

2020.08.16. 14:30

Értékmentő helytörténészek

Gyökereink megőrzésének egyik lehetséges módja a honismeret, ezt ismerte fel a megyei egyesület.

Detzky Anna

Forrás: Olvasói fotó

A megyénk iránt elkötelezett emberek még a nyugdíjas éveiket is arra szánják, hogy a honismeret és helytörténet jegyében őrizzék hagyományainkat, történelmi értékeinket. Az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület sajtóreggelijén kedden Titkos Sándorné nyugalmazott pedagógus, egyesületi elnök beszélt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület kincseiről.

„Ami ma jelen, az holnap a múlt, és sóvárogva gondolunk rá, hogy milyen jó lett volna, ha annak idején megörökítjük a környezetünkben történt eseményeket. Magam is, aki pedagógusként szolgáltam nagyon sokáig, sajnálom, hogy kiváló tanáraimnak az életét, tevékenységét nem dokumentáltam, mert nagy hatással voltak nemcsak rám, hanem százakra a diákok közül, és mind a mai napig mintaként szolgálhatnának” – vetette fel Titkos Sándorné.

Dokumentálják a múltat

„Megyénkben már a hatvanas években jelen volt a helytörténeti és honismereti mozgalom, de egyesületünk is már több mint húsz éve alakult. Célja mindazon értékeknek és hagyományoknak a megőrzése, amelyek részei életünknek és történelmünknek. Feladatunknak tekintjük a helytörténészek, honismereti kutatók történelmi, néprajzi, sőt egyháztörténeti és sporttörténeti vonatkozású munkájának dokumentálását és megjelenésének segítését. Támogatjuk megyénkben a helytörténeti, néprajzi, irodalmi tevékenységet folytató személyiségek felkutatását, életüknek megjelenítését. Szoros kapcsolatot tartunk fenn megyénk múzeumaival, könyvtárakkal és a levéltárral. A koronavírus miatt sajnos több programunk elmaradt, de szeptember végére tervezünk egy találkozót Révkomáromban, amelynek programja a határokon átívelő kapcsolatokat élteti” – sorolta az egyesületi elnök.

Szeptemberben verseny

„A sajtó rendszeresen hírt ad az országosan is egyedülálló Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázatunkról, ami az 1960-as években indult, és már 46. alkalommal hirdettük meg. Kiemelt témakör ebben az évben Családom és Miskolc, Mesterségek régen és ma, Falum, városom, térségem honismereti kutatásának egy jeles személyisége és Élet­utam. Nemcsak a ma ismert Borsod-Abaúj-Zemplén megye területéről várjuk a pályamunkákat és a gyűjtéseket, hanem a történelmi Gömör és Torna vármegyék területéről is. A Herman Ottó Múzeum Történeti és Néprajzi Adattárába kerülnek be a gyűjtőmunkák, tehát kutathatók.

A tavalyi évben összesen 2300 oldalt írtak a pályázók. Mivel a karantén miatt nehéz helyzetbe kerültek a helytörténeti kutatók is, így meghosszabbítottuk a beküldési határidőt szeptember 30-ra” – tájékoztatott Titkos Sándorné.

Kiadványok, konferenciák

Fő tevékenységükhöz tartozik helytörténeti munkák megjelentetése.

„Harmincnyolcadik alkalommal adjuk ki a Szülőföldünk című megyei honismereti periodikát. Ebben kiváló kutatók, amatőrök és helytörténészek írásai szerepelnek. Az idősebb pedagógusok előtt biztosan ismert dr. Kováts Dániel neve. Decemberben az akadémiai bizottság székházában tartottunk a 90. születésnapja alkalmából konferenciát. Több mint 200 írása jelent meg, és mind a mai napig aktív. Legutóbb megjelent életrajzi könyvét is itt mutattuk be.”

(A borítóképen: A megyei csapat a Honismereti Akadémián)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában