bőrrákos megbetegedés

2020.08.09. 14:00

Elég napi 15 perc a napon

A bőrrákos megbetegedések mögött többnyire a napozás áll, figyelmeztet a bőrgyógyász.

Hegyi Erika

20190804 Balatonalmádi Wesselényi strand Napozás a Balaton parton A képen: Tanai István (jobbra) barátaival Fotó: Pesthy Márton PM Veszprém Megyei Napló

Forrás: MW

Fotó: Pesthy Márton

A fellelhető adatok szerint a bőrrákos betegek száma világszerte és hazánkban is egyre nő. Magyarországon 100 ezer emberre 80 basalioma, 10–15 spinalioma és 8–10 melanoma esik évente. (Ezek a bőrrák egyes fajtái.) Ami aggasztó, hogy a melanomás betegek száma 15–20 évente megduplázódik.

Káros hatások

A növekedésnek több oka is van, köztük a napozás, tudtuk meg dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyásztól.

A szakember elmondta, a napozásnak lehetnek rövid, közép- és hosszú távú káros hatásai is a bőrre. A rövid távú a leégés, azaz a napégés, közép távú a pigmentfoltok, májfoltok megjelenése, hosszú távon pedig az ultraibolya-sugárzás károsító hatásai miatt a korai bőröregedés, ráncosodás, pigmentfoltosság, de bőrrák is kialakulhat.

– A bőrrák kialakulásának több oka is van, az azonban bebizonyosodott, hogy a szoláriumok megjelenése óta növekszik rohamosan a melanomás betegek száma. A napból érkező ultraibolya-sugárzás is veszélyes lehet, így az ózonréteg elvékonyodása és a nyaralási szokásaink megváltozása is növelhette a bőrrákos betegek számát. Az utóbbi években többen engedhetik meg maguknak, hogy olyan helyeken nyaraljanak, ahol több és erősebb a napsütés, mint hazánkban – mutatott rá a bőrgyógyász.

Ne égjünk le!

Hangsúlyozta: ugyan sokan vannak olyanok, akik rendszeresen a tűző napon dolgoznak, de az ő bőrük fokozatosan lebarnul, ami bizonyos védelmet biztosít számukra. Akik viszont nyaralni mennek, a fehér bőrüket hirtelen, egyszerre éri nagy mennyiségű sugárzás, ami rendkívül veszélyes lehet.

– Napozáskor arra kell figyelni, hogy ne égjen le a bőrünk. Ezt úgy érhetjük el, hogy nem tartózkodunk túl sokat a tűző napon vagy fényvédő krémet használunk. Élete során mindenkivel előfordul, hogy napégést szenved, de az évek során mindenki kitapasztalja, hogy mennyi időt tud a tűző napon eltölteni anélkül, hogy leégne – magyarázta a szakember.

Önvizsgálat

Elmondta azt is, hogy a bőrdaganatoknak több fajtája létezik. Az úgynevezett non-melanoma bőrrákok, mint a basalioma és a spinalioma, kivételesen ritkán áttétesednek, így nem halálosak, de idősebb korban komoly problémát okozhatnak. A melanoma viszont korán áttétesedhet. Ezért is fontos, hogy évente háromszor mindenki végezzen önvizsgálatot. Végig kell nézni a bőr teljes területét, a hátat is, és ha csúnya, furcsa anyajegyet vesz észre magán valaki, akkor éljen a gyanúval, hogy melanomája van. A csúnya anyajegy azt jelenti, hogy a színe feketedik, az alakja szabálytalan, ovális, a mérete pedig nő, tehát ha más, mint a többi anyajegy.

A bőrgyógyász jelezte: ennek ellenére szükségünk van a napra, hiszen az ultraibolya-sugárzás B tartománya segíti a szervezetben a D-vitamin képződését. Nyári időszakban azonban elég napi 15 percet tartózkodni a napon, nem kell órákig a vízparton feküdni. Elég, ha a nap éri az arcunkat, kezünket lábunkat, nem szükséges az egész testünket lebarnítani. Tíz-tizenöt percre fényvédő krémet sem muszáj használnunk, szólnak a szakember tanácsai.

(A borítóképen: Szervezetünknek szüksége van a napra – mértékkel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában