Mi lett velük?

2020.08.22. 20:00

Egy éve választották szét a sziámi ikreket

Rabeya már jól van, akár óvodába is járhatna, Rukaya pedig nemrég elmosolyodott.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Tudományos szenzációként számolt be a sajtó a bangladesi ikrek szétválasztásáról egy évvel ezelőtt. A koponyájuknál összenőtt kislányok 30 órás szétválasztó műtétjét egy magyar orvoscsoport végezte, melynek tagja volt vezetőként dr. Csókay András idegsebész is. Ő négy évig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban dolgozott, ezért őt kérdeztük: hogy vannak a szétválasztott gyerekek, Rabeya és Rukaya.

Fotó: ÉM

– Az egyik kislány, Rabeya a műtét után 20 nappal már jól volt. Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy járhatna akár óvodába is, ugyanúgy, mint bármelyik négyéves gyermek. Rukayával azonban más a helyzet. Korábban többször elmondtuk, hogy neki 33 nappal a műtét után volt egy súlyos agyi bevérzése, és ez rettenetesen visszavetette az állapotát. Ő egyébként végig sokkal nehezebben vette az akadályokat. Súlyos bakteriális és vírusos szeptikus szövődmények, hasnyálmirigy-gyulladás, tüdőgyulladás, rossz veseműködés, ezek mind nehezítették a felépülését. Kérdéses volt az életben maradása is. És amikor már azt hittük, hogy teljesen rendbe jön, és kezdi utolérni a testvérét, akkor jött az agyi bevérzés. Ennek okát igen nehéz megtalálni. Közrejátszhatott a vérlemezcsökkenés, ami a szeptikus állapot miatt alakult ki, esetleg egy mikrotrauma kötözéskor vagy forgatáskor. Nem tudjuk, és ezt valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. Az biztos, hogy komoly rehabilitációs munka és sok-sok imádság után jutottunk el az eddigi eredményhez – fogalmazott a végső szétválasztó műtét vezetője.

Már mosolyog

Azzal folytatta, hogy Rukaya 2 és fél hónappal ezelőtt elmosolyodott, segítséggel tud állni, szépen lehet etetni, de az érdemi kommunikációjával még komoly problémák vannak. Azonban egy 3–4 éves gyermek agyi regenerációs képessége összehasonlíthatatlanul jobb, mint egy agyvérzésen átesett felnőtté.

– Úgyhogy nagyon reménykedem. És reménykedem abban a csodasorozatban, amit az Úr Jézusnak köszönhetünk. A felkészülési idő alatt, és főleg a műtét alatt és után. A felkészülési időben öt olyan tudományos ötletet kaptam mély Jézus-imában, ami után egyáltalán el lehetett kezdeni az operációt. De csoda történt a műtét alatt és a posztoperatív szakaszban is, hiszen a gyerekek életben maradtak, és Rabeya teljesen jól van. Úgyhogy továbbra is bízunk az imádság erejében, hiszen egy hatalmas közösség fogott össze Magyarországon – fogalmazott dr. Csókay András.

Koponyacsontok

Mint mondta, a kislányokat decemberben látta utoljára, akkor Rukaya koponyacsontpótlását végezték el, hogy védve legyen a csak bőrrel fedett agya, hiszen ő volt rosszabb állapotban. Testvérénél még szükség volt egy kis bőrplasztikai sebészeti nyújtásra, amit dr. Pataki Gergely plasztikai sebész, a plasztikai orvoscsoport vezetője, valamint az egész műtétsorozat és kiutazás fő koordinátora végzett még februárban. Most már készen áll a bőr arra, hogy Rabeya koponyacsontját is a helyére tegyék. Ez egy úgynevezett műcsont, melyet 3D rekonstrukcióval hoznak létre, a Debreceni Egyetemen prof. Csenátonyi Zoltán vezetésével. Ez fedi be a kislányok koponyájának tetejét. A műcsont egyenértékű az igazi csonttal, magyarázta az idegsebész. A gyerekek haja is kinő majd, mert a hajas fejbőrt nyújtotta meg hat hónapon keresztül, óriási bravúrral dr. Pataki Gergely. Dr. Csókay András vele együtt utazik hamarosan újra Bangladesbe.

Még mindig kórházban

Azt is megtudtuk, hogy Rabeya hamar megtanult egyedül járni, miután szétválasztották a testvérétől, de Rukaya esetében nem olyan rózsás a helyzet, mint azt a gyerekekről készült fotókat nézve gondolnánk.

– Itt még hosszú munka van hátra, a cél azonban az, hogy ő is képes legyen önálló életre. Elkeserítő volt, amikor 33 nappal a műtét után jött az agyi bevérzés, de a Jóisten olyan sokat segített rajtunk, hogy tudom, ezután is fog – mondta bizakodva az idegsebész.

Dr. Csókay András, idegsebész | Fotó: MW

Elmondta azt is, a kislányok a szüleikkel továbbra is együtt vannak a kórházban. Egy lakrészt alakítottak ki ott nekik, ami valószínűleg nem a legideálisabb megoldás, de Banglades legkorszerűbb egészségügyi intézményében vannak, ami felveszi a versenyt a nyugat-európai kórházakkal.

– Amikor a műtét sikeréről kérdeznek, akkor azt szoktam mondani, hogy sebészileg sikeres volt, hiszen nemzetközi, sebészeti szaklapok is beszámoltak róla, és sok elismerést kaptunk. Igaz, az idegsebészeti innovációk közlése, melyek Jézus-imában születtek, még hátravan. Ez nehéz lesz, ismerve a tudománypolitikát. A szívemben azonban csak akkor érzek majd igazi sikert, ha Rukaya is ki tudja mondani, hogy „doktor bácsi, jobb így nekem, mint volt”. A másik kislány ezt már elmondta rég; Rukaya is mosolyog, de kérem a Jóistent, hogy ő is képes legyen beszélni és megfogalmazni azt, amit a testvére – tette hozzá reményteljesen az idegsebész.

(A borítóképen: Rukaya és Rabeya, a születésnapi tortával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában