Járdánházi Népdalkör

2020.08.07. 15:00

Büszkék az új népviseletre

Hagyományos felvidéki ünneplőruhát nyert pályázati úton az idősközösség.

Detzky Anna

Forrás: A Járdánházi Népdalkör fotója

A Csoóri Sándor Alap pályázat révén jutott hozzá legújabb fellépőruhájához a Járdánházai Népdalkör. Szombaton már ebben léptek fel a VII. Népdalkörök Találkozóján Arlón, a Suvadás Ligetben.

Nyerték a támogatást

– Az új ruhánk egy felvidéki selyem, bársony, csipke ünneplő női népviselet, amelyet jellemzően Ózdtól északra hordtak – mondta Papp Elemérné, a népdalkör vezetője. – A népdalkörök, kórusok, népdalénekesek számára tette lehetővé az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőjének Csoóri Sándor Alapja, hogy meghatározott összegért pályázzanak hagyományőrzésre, ruhaviseletre, hangszervásárlásra vagy oktatásra. Mi a ruhát választottuk, amit legközelebb Járdánházán az őszi szüreti bálon fogunk majd újra fölvenni.

Aranyban pompáznak

A népdalkör rendszeresen jár minősítő versenyekre, ahol nyolcszor részesültek arany minősítésben.

– A koronavírus ideje alatt nekünk is elmaradtak a próbáink. Ez pihenőidőszak volt, de nem telt haszontalanul, mert a karantén alatt összeállítottam az új dalcsokrokat. A műsor első része hajdúsági népdalokból áll, a második fele pedig az ózdi és gömöri népdalhagyományból merít. Emellett van már egyszólamú domaházi, mezőségi, kalotaszegi és kétszólamú magyargyűdi csokrunk is. Ezeknek a dallamvilága már eleve benne van a fülünkbe, ezért könnyű megtanulni őket, mert a környező települések népdalhagyománya nagyon hasonló a miénkhez. Aztán, június közepén, amikor már lehetett személyesen találkozni, azonnal összejött a tizenkét hölgy tag, és újra hetente gyakorolunk. Bár még jóval kevesebb rendezvényt tartanak meg, bízunk benne, hogy ebben a hónapban talán már kapunk meghívásokat. Legközelebb Kissikátorba megyünk. Ha a vírus nem szól közbe, akkor megrendezik majd Járdánházán az Egy falu, egy nóta kórustalálkozót, és talán Csermelybe, Szlovákiába is meghívnak minket – sorolta a népdalkör vezetője.

Megszólítják a gyerekeket

A dalos kedvű közösség jelentős szerepet tölt be a falu életében.

– Korábbról rengeteg zenei anyagunk gyűlt össze és jómagam is sokat ismerek, emellett élünk az internet adta lehetőségekkel is. Az énekkarunk egyébként része a Járdánházi Nyugdíjas Egyesületnek, és próbálunk olyan műsorokat csinálni, amikre meghívjuk a falu valamennyi lakóját. Rendszeresen fellépünk falunapokon, idősek napján és farsangi bálokon is. Néha templomban is adunk műsort, de ott egyházi énekeket adunk elő. Igyekszünk az általános iskolás gyerekeken keresztül éltetni a hagyományőrzést. Amikor a nagyobb ünnepeken találkozunk velük, mindig felhívjuk a figyelmüket egy-egy érdekes dologra, hiszen az általunk ismert népdalok is nagyobb részt ezekhez­­ kötődnek. A gyerekek fogékonyak erre, és szívesen táncolnak a számukra szervezett­­­ néptánccsoportban is – számolt be Pap Elemérné.

(A borítóképen: Az elnyert ünneplőruhában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában