Nyuszik

2020.08.10. 07:30

Bundában nehéz a hőség

A nyuszik nem szeretik, ha vizesek lesznek, de nyáron mégis fontos, hogy hűsítsük őket.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A nyár és a nagy hőmérséklet-ingadozások nemcsak az embereket, de kedvenceiket is megviselik. A törpenyulak különösen érzékenyek az ilyesmire.

– A nyuszik a vastag bundájuk miatt egyáltalán nem bírják a hőséget – mondta Nemes Nikolett. – A huzatot szintén kerülni kell, bár klimatizált helyiségben lehet őket tartani normál szobahőmérsékleten, 20–25 fokon. Viszont szállítani kizárólag csak klímával hűtött autóban lehet, hordozódobozban. A házon kívül is hűvös helyre kell tenni a legalább 120 centi hosszú ketrecet, és érdemes valamivel letakarni úgy, hogy szellőzzön. Szabadtartásban egy nagyobb elkerített részen még komfortosabban érzi magát a tapsifüles, különösen, ha egyedül van. Amire figyelni kell, hogy legyen számára árnyékos és fedett hely is, ahová el tud rejtőzni.

Könnyen náthásodnak

Vizes ronggyal vagy a fül külső oldalának benedvesítésével hűsíthetjük nyulainkat.

– A fül bevizezésekor arra kell figyelni, hogy a füllyukba ne csöpögjön be semmi, mert akkor begyulladhat. Esetleg még vizes rongyot lehet nekik betenni, hogy ha akarnak, rá tudjanak feküdni. Ha mégis megfáznak, prüszkölnek és váladékozik az orruk. A nyusziknak ha bármi bajuk van, azonnal állatorvoshoz kell őket vinni, mert egy-két nap alatt elpusztulhatnak. A szúnyogok két súlyos kórt terjesztenek, ami veszélyes lehet rájuk: a szomatózist és egy vérzéses betegséget, az RHD-t, de ezek ellen kötelező oltást kapnak félévente, évente. Ha jól tartják a törpenyulakat, akár tíz évig is elélnek – hívta fel a figyelmet a tenyésztő. A törpenyuszik igénylik a törődést és a simogatást, így a fodrászkodást is elviselik.

Fontos a szőrápolás

– Nyár elején és ősszel a törpenyulak elkezdenek vedleni, és a szőrcsomókat, amiket lenyelnek, nem tudják megemészteni. Azért, hogy lehetőleg a legkevesebb szőrt nyeljék le, sűrűn kell őket fésülni. A rövidebb szőrű, tömörebb bundával rendelkező, rex változatot is érdemes fésülgetni. A legjobb eszköz erre a furminátor, ami tulajdonképpen aljszőrkiszedő fésű. Emellett lehet kapni szőroldó pasztákat, amelyeket szoktam javasolni ilyenkor – magyarázta a törpenyúl-specialista.

Kapjanak friss vizet!

A nyuszikkal napi szinten kell foglalkozni, a legjobb, ha mindig van előttük friss széna és víz.

– Nyáron az etetés is megváltozik kissé. A törpenyulaknak a széna mellett csak mértékkel szabad zöldséget és gyümölcsöt adni, ha fokozatosan hozzászoktattuk őket, de nyáron egy kicsit több lédús élelmet kaphatnak. Magokat viszont egyáltalán ne adjunk, mert attól elhízhatnak. Bár a tévhittel ellentétben a nyulak nem rágcsálók, de nekik is folyamatosan koptatniuk kell a fogukat, ezért a legegészségesebb számukra a rostban dús növényi étrend. Ha melegebb van, akkor megnő a vízigényük. Érdemes naponta akár többször is friss vizet önteni a tálkájukba – javasolta Nemes Nikolett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában