Egészség

2020.08.30. 07:00

Barna bőr, ami jól mutat

A barna bőrt a borús őszi napokban nehéz megtartani, de léteznek egészséges praktikák.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: STOCK

„De szép barna vagy” – ezt a mondatot mindenki szívesen hallgatja, amikor haza érkezik a nyaralásból és találkozik ismerőseivel. A napbarnított bőr dekoratív, elfedi a bőrhibákat, ezért nyaralás után igyekszünk minél tovább megőrizni. A legegészségesebb, ha belülről támogatjuk bőrünk barnaságát. Persze hatékony, ha kiegészítjük egy késő nyári, őszi napozással is, mellyel ráadásul a D-vitamin raktárainkat is hosszabb ideig tarthatjuk ideális szinten. Az egészséges, szép bőr és a hosszan tartó bőrszín megőrzéséhez elengedhetetlen a hidratálás kívül és belül. Ha megfelelő mennyiségű – napi 2-3 liter – folyadékot fogyasztunk, az biztosítja a bőr feszességét, a hidratált bőr jobban meg tudja őrizni a színét. Mellé érdemes minél több magas víztartalmú élelmiszert, például görögdinnyét, uborkát vagy zellert fogyasztani.

Vitamindús ételek

Vitaminokkal és antioxidánsokkal is szépen karbantarthatjuk barna bőrünket. Ezek nem csak a bőr fiatalságának és egészségének megőrzésében játszanak szerepet, hanem a barna bőr kialakulásában és megtartásában is. Nagyon fontos ebből a szempontból a C- és az E-vitamin, amelyek öregedésgátló hatásúak – mondta Illés Dorina kozmetikus. Ha nem akarunk vitamintablettákat szedni, akkor ételekkel is biztosíthatjuk bőrünk számára a hatóanyagokat. C-vitamin utánpótlásért nyúljunk homoktövisért, csipkebogyóért vagy kiviért, az E-vitamin szükségleteinket pedig legjobban magvakból és növényi olajokból elégíthetjük ki. Az olívaolaj és más hidegen sajtolt olajok egyensúlyban tartják a bőr optimális zsírtartalmát, megelőzve a hámlását – fejtette ki a szakember. A karotinoidok segítenek az egészséges, aranybarna bőr kialakulásában és hosszan tartó megőrzésében is. A sárgarépa hatásos e tekintetben, ugyanis magas a béta-karotin tartalma, ami nemcsak a barnulást segíti, hanem az UV-sugarak káros hatásától is védi a bőrünket – tette hozzá a kozmetikus. Sok béta-karotin van még a céklában, édesburgonyában, kajszibarackban, sárgadinnyében, spenótban, sütőtökben, de a kelkáposztában vagy a rebarbarában is. Ezeket mind fogyaszthatjuk nyaralás előtt és utána is, a hosszan tartó barnaságért.

Frissítő zuhany

Fürdés helyett válasszuk inkább a tusolást, ez esetben is a langyos vizet, amelyhez érdemes hidratáló tusfürdőt vagy fürdőolajat használni. A hosszú, forró fürdők ugyanis dehidratálják a bőrt, ami gyorsabb kopáshoz és hámláshoz vezet. A barna bőrszín élénkítéséhez a test radírozása is hozzájárulhat. Finom, kíméletes radírszemcsékkel eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, amelyek fénytelenné és hámlóvá teszik a bőrt. Ilyenkor nem a barnaságot radírozzuk le, csak a fáradt és szürke felületet. Fontos azonban, hogy kerüljük a masszázskefével, vagy szivaccsal való fürdőzést. Használjunk inkább gyengéd tusolóradírt, amely kíméletesebb. Érdemes a megszokott vizes testápoló helyett egy zsírosabb állagú krémet választani, amely segít mélyebben hidratálni a bőrünket. A kiszáradástól megóvott bőr tovább friss marad, a felső rétegek később halnak el, ezért tovább megmarad a barnaság. Érdemes elkerülni a gyümölcssavat tartalmazó krémeket, amelyek fokozzák a hámlást.

Optikai tuning

Jó kozmetikumokkal, megfelelő sminkkel és egy kis krémezéssel fokozhatjuk a „barna hatást”. Arcunkra érdemes bronzosító púdert vagy alapozót használni, amely szépen eloszlatva ragyogó színt és csillogást ad az amúgy is napsütötte bőrnek. A trükk lényege, hogy azokat a részeket hangsúlyozzuk, amelyeket a nap amúgy is jobban megsüt, – a homlokot, az orrot és az arccsontokat – így természetes hatást érhetünk el. Napozás után új értelmet nyer az önbarnító krémek használata is, melyektől szép, egyenletes színű lesz a napsütötte test. Végül egy nagyon egyszerű, jól kipróbált cselt is alkalmazhatunk: hordjunk minél több fehér, vagy világos színű ruhadarabot. Ezek a kontrasztnak köszönhetően a sötétebb bőr illúzióját keltik, így fokozva a hatást. Nagyon jól mutat a barna bőrön a frissen mosott fehér ing, de hatásos a sárga, a narancs és az élénk világoskék is.

(A borítóképen: A szép bőr és a hosszan tartó bőrszín megőrzéséhez elengedhetetlen a hidratálás kívül és belül)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában