anyaság

2020.08.07. 19:30

Augusztus első hete a szoptatás világhete

WHO: az anyatej a legtökéletesebb, legkönnyebben emészthető táplálék a csecsemők számára.

Women --some of them breastfeeding-- carry out a "mamaton" (from Spanish "amamantar" ,breastfeed and "marathon") outside the Legislative Assembly in San Jose on August 3, 2016 protesting against the recent dismissal of a secretary who was breastfeeding by a deputy of the Partido Accion Ciudadana (PAC) . (Photo by Ezequiel Becerra / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

1992-től tartják világszerte augusztus első napját az anyatejes táplálás világnapjának, más néven a szoptatás világnapjának. Létrehozását azzal indokolták, hogy egyre több csecsemő hal meg szerte a világon azért, mert nem jut anyatejhez. Az Egészségügyi Világszervezet 1993-ban az ezt követő napokat anyatejes világhétté nyilvánította. A WHO szerint az anyatej a legtökéletesebb, legkönnyebben emészthető táplálék a csecsemők számára, mert tökéletes arányban találhatók meg benne az alkotóelemek.

Családbarát szülészet

A világnap alkalmából múlt szombaton Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár egy videót töltött fel a Facebook-oldalára, amiben kifejtette: a kormány minden eszközzel segíteni kíván abban, hogy minden édesanya, aki szeretné, anyatejjel tudja táplálni a gyermekét. Kiemelte: a szoptatás egy olyan fantasztikus kapocs gyermek és édesanya között, ami nehezen pótolható mással. „Ezért is indítottuk el a családbarát szülészet pályázatokat” – fűzte hozzá.

Kifejtette: szeretnék elérni, hogy Magyarországon minden szülészeten családbarát körülmények legyenek, amelyek között jó szülni, és a szülést követő első napokban is minden támogatást megkap a család ahhoz, hogy élvezhesse az együttlét első időszakát.

A Kormány.hu oldalon pedig ez olvasható az anyatejjel való szoptatás hete alkalmából: a szoptatásbarát társadalom létrejöttének elősegítésére szeptember elején Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság alakul az Emberi Erőforrások Minisztériuma kezdeményezésére.

(A borítóképen: A szoptatás anya és gyermeke bensőséges kapcsolata)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában