kiskert

2020.08.11. 16:00

A virágok otthon „nyaralnak”

A szobanövények kibírják, amíg elutazunk, a balkonnövényekre azonban ügyelni kell.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Itt a nyár, az utazás, a kikapcsolódás időszaka. Azonban mielőtt hosszabb útra indulnánk, gondoljunk a növényeinkre is.

Egy hetet kibírnak

A lakásában bizonyára mindenkinek van több-kevesebb szobanövénye, de azt is át kell gondolni, hogy a balkonon vagy a kiskertünkben pompázó virágainkkal mi történik a nyári kánikulában. Egy-két hasznos tanácsért Bénó Gábor dísznövénykertész, agrármérnökhöz fordultunk, aki elöljáróban jelezte: egy hetet a szoba- és balkonnövényeink is simán kibírnak. Utazás előtt annyit tehetünk az érdekükben, hogy miután meglocsoltuk őket, a cserép alatti tálcájukba, alátétjükbe öntünk még egy kevés vizet. Azonban vigyázni kell, hogy ne maradjon pangó víz a virágaink alatt, mert azt egyikük sem szereti. Csak annyi pluszvizet biztosítsunk számukra, ami egy-két nap alatt elillan alóla! Ha nem így teszünk, akkor a locsolással több kárt okozunk, mint hasznot. Az tehát nem jó megoldás, ha beteszem a növényt egy vödör vízbe, és „jól ellesz egy-két hétig”, figyelmeztetett a szakember.

Víztartó edény

– Ha két-három hétre utazunk el, megoldást jelenthetnek a víztartó virágedények vagy a víztartó kristályok. Ez utóbbit a virágföldbe kell belekeverni, mert megköti a vizet. Azonban ezzel is óvatosan kell bánni, mert kétélű dolog lehet. Először tudnunk kell, hogy melyik növény mennyi vizet igényel. Egyébként a legtöbb jó állapotban lévő szobanövény két-három hétig kibírja locsolás nélkül a lakásban, ha előtte kapott elég vizet – tette hozzá Bénó Gábor.

Az erkélyen lévő virágokkal már más a helyzet. Érdemes beszerezni a már említett víztartó balkonládákat. Ezek alján tartály található, van, amelyik 10–12 liter vizet is képes tárolni. A láda tetején egy mérő mutatja, éppen mennyi víz van benne. Ha utazás előtt teljesen feltöltjük a tartályt, akkor a növény gyökere szépen megtalálja, és „lemegy a vízért”.

Jó kondícióban

– De itt is vigyázni kell. A növénynek előbb be kell nőnie a ládát, mert csak akkor tud vizet felvenni a tartályból. Tehát kell egy kis idő, amíg a víztartó edény megfelelően betölti a funkcióját – hívta fel a figyelmet a szakember, hozzáfűzve, az is sokat számít, hogy erős vagy legyengült növényeket hagyunk magukra otthon. A jó kondíciót úgy érhetjük el, hogy folyamatosan tápoldatozunk, különösen nyáron, hiszen ilyenkor magas a hőmérséklet, erős a vegetáció, virágaink, növényeink gyorsan nőnek. A balkonvirágok esetében az is megoldás lehet, hogy megkérjük az egyik családtagunkat vagy a szomszédot, hogy hetente kétszer vállalja el a locsolást. De azzal is segíthetünk, ha a virágjainkat a nyaralás idejére ideiglenesen hűvösebb helyre tesszük. Egyébként is úgy kell megválasztani a növények helyét, hogy annyi fényt és napsütést kapjanak, amennyit igényelnek – fogalmazott Bénó Gábor.

Azt még megjegyezte: az interneten fellelhető „flakonos megoldást” ő nem tartja szerencsésnek, mert könnyen azt érhetjük el vele, hogy pangóvíz keletkezik a növények alatt, ami a pusztulásukhoz vezet.


A flakonos módszer

Mi azért utánanéztünk, mi is az a flakonos megoldás. Az egyik portál szerint mini házi öntözőrendszert lehet készíteni műanyag palackból és fonalból. Nincs is másra szükség hozzá, mint műanyag palackra – a növény méretétől függő méretben –, valamint egy vékony gumicsőre vagy vastagabb madzagra, pamutfonalra. Ha mélyen a növény földjébe dugjuk a fonalat vagy a csövet, a másik végét pedig egy vízzel teli, nagyobb edénybe lógatjuk – fontos, hogy ez utóbbit magasabban helyezzük el a cserépnél –, a növény képes lesz magának adagolni a nedvességet.

Egy másik módszer esetében pedig nincs más dolgunk, mint apró lyukat ütni a kupak alján, megtölteni vízzel, majd a kupakot rátekerve, fejjel lefelé a növény földjébe nyomni. Hogy működik-e? Érdemes egy növénynél kipróbálni, mielőtt elutazunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában