egészség

2020.08.09. 18:30

A szívünk egészségéért inkább olívaolajjal

A tudósok már régóta sejtik, az olívaolaj az úgynevezett francia paradoxon egyik kulcsa.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Dacára annak, hogy európai mércével mérve a franciák sokat dohányoznak, sok telített zsírt esznek, mégis sokáig élnek, és kevesebb a szívbetegségben szenvedők száma is. Szakemberek szerint a mediterrán étrend, melynek egyik része a sok olívaolaj-fogyasztás, egy népszerű magyarázat erre a jelenségre.

Az extraszűz egészségesebb?

Magyarországon is egyre szélesebb a választék olívaolajból a boltok polcain, bizonyosodott meg róla munkatársunk.

Az olívaolajat gyakran árulják extraszűz jelzéssel, ami egy feldolgozatlan formája a bogyóból kinyert olajnak, és tele van nyomelemekkel, vitaminokkal, esszenciális telítetlen zsírsavakkal és polifenolokkal. Ezeknek a kémiai összetevőknek nagyon hasznos élettani hatásai vannak, ezért gyakran mondják azt, hogy sokkal egészségesebb, mint a szűz vagy a finomított olívaolaj, ugyanis a feldolgozás során ezek az értékes anyagok eltűnnek.

Naponta két kiskanálnyi

Azt, hogy milyen élettani hatása van bizonyos ételek fogyasztásának, és hogyan befolyásolja az olívaolaj fogyasztása a szív egészségét, nagyon nehéz megfigyelni, ugyanis több évet vagy akár évtizedet is igénybe vehet egy-egy ilyen tudományos kutatás.

Egészségügyi szaklapok írják, hogy A Glasgow-i Egyetem egy kutatócsoportja kifejlesztett egy új módszert, amivel a szív egészségének apró változásait is mérni tudják, akár pár hét alatt. A kísérlet lényege, hogy az emberi vizeletből kiürült fehérjék változását figyelik. A kísérletre 70 önkéntest toboroztak, akiktől vizeletmintát gyűjtöttek, majd két csoportra osztották őket. Az egyik csoport extraszűz olívaolajat kapott, míg a másik normál olívaolajat. Mindegyiküknek napi 20 millilitert kellett fogyasztaniuk magában. Amivel főztek, az nem számított, ugyanis a hevítés drasztikusan megváltoztatja az olajok kémiai összetételét.

A kísérlet harmadik és hatodik hetében az önkéntesek újra vizeletmintát adtak, amiket a tudósok megvizsgáltak, és összehasonlították az első eredményekkel. Ezek alapján megállapítottak egy átlagos szívbetegség „pontszámot”, amely a hatodik hét végére a két csoportnál ugyanazt az értéket mutatta.

A végeredmény tehát ugyanaz, drasztikusan csökkent a szívbetegségek kockázata az olívaolaj fogyasztásával, azonban annak fajtája nem befolyásolja ezt az értéket.

Zsírsavak telítve

A kísérlet bebizonyította, hogy a napi két kávéskanál olívaolaj, legyen az extraszűz, vagy sem, pozitív hatással van a szívünkre. Mivel mindkettő ugyanazt a hatást érte el, kiderült, hogy nem kizárólag a feldolgozatlan olajban található összetevők felelősek a jó hatásért. Sokkal inkább úgy tűnik, önmagában az olívaolaj az oka, a benne található telítetlen, többszörösen telítetlen és a telített zsírsavak egyensúlya miatt vagy az ómega-3 és ómega-6 zsírsav tartalma miatt. Mivel azonban az olaj igen kalóriadús, a legjobb, ha úgy fogyasztjuk, hogy helyettesítünk vele valami más zsiradékfélét, amit általában használunk: például vaj helyett kenyérre kenve. Beilleszthetjük az étrendünkbe salátaöntetként, főtt tésztára csurgatva, de akár zabkásába keverve is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában