Vakációban is tanulás

2020.08.05. 07:00

A pincérszakma szépségeibe nyertek bepillantást a diákok

A felszolgálószakmával ismerkedtek a kesznyéteni általános iskolások a miskolci Drót Bisztróban.

Novák Krisztina

Szabó Gyõzõ pincér oktató

Fotó: Vajda János

Szabó Győző, a Drót Bisztró pincértanulóit oktatja, kezei alatt évente húsz-huszonöt gyerek tanulja meg „a vendéglátás szép oldalát”. A szakember szerint akiben van egy kis elhivatottság és empátia, annak érdemes nekivágnia ennek a rögös útnak, ami állandó figyelmet és fegyelmet követel ugyan, de rengeteg szépség van benne. Szabó Győző elmondta, hogy ötvenkét éve járja ezt az utat, és még most is mindennap talál a foglalkozásában valami szépet.

Pályaorientáció

Amíg a kisdiákok a különleges limonádék készítését tanulták, addig Tóth Ádám Zoltán, a BOKIK szakképzési vezetője elmondta, hogy a rendezvény célja a kamara szakképzési tevékenységével párhuzamos. A nyár folyamán a diákoknak pályaorientációs célú szakmabemutatókat és céglátogatásokat szerveznek, hogy kiegészítsék a nyári táborok programját, és a továbbtanulás előtt álló diákoknak érdekes szakmákat, cégeket és életutakat mutatnak be.

– Negyedik éve próbáljuk a gyerekek pályaorientációs esélyeit növelni azzal, hogy bemutatjuk nekik a hiányszakmák érdekességeit – tudtuk meg Brosch Andreától, a kesznyéteni tanoda szakmai vezetőjétől. – Idén becsatlakoztak hozzánk a girincsi „Jó kis hely” tanodásai is. Hosszú távon szeretnénk olyan ösztönzést adni a diákoknak, amelynek segítségével piacképes tudást és tapasztalatot szerezhetnek bizonyos szakmákról, ami segíti őket a pályaválasztásban. Ennek következtében saját jövedelemmel rendelkező, adófizető állampolgárokká válhatnak, hozzájárulhatnak a családi költségvetéshez, ráadásul – a megszerzett ismeretek segítségével – majd a saját gyermekeiket is formálhatják. A tíznapos táborban most negyven diák van, és ezenkívül lesznek még további turnusok is.

Palacsintát sütöttek

A Napraforgó Tanoda azzal a küldetéssel jött létre, hogy utat mutasson azoknak a hátrányos helyzetű, az általános iskolában legalább negyedik osztályos gyermekeknek, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy családon belül pluszlehetőségekhez juthassanak a tanulmányaik terén. A diákok számára felzárkóztatást és tehetséggondozást is biztosítanak, és a szociális kompetenciák fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Nemrégiben, családi program keretében a helyi idős asszonyok szabadtéren beavatták őket a palacsintakészítés fortélyaiba. Foglalkoznak az egészségfejlesztéssel, de korábban voltak drogprevenciós előadások és helyi szűrések is.

(A borítóképen: Szabó Győző megmutatja, milyen feladatai vannak egy pincérnek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában