maszkviselés

2020.08.11. 09:30

A legjobb választás a pamut, a szatén vagy a selyem

Nem elég a szellőztetése, a maszk alapos mosása elkerülhetetlen.

Apagyi Beáta

Colombian industrial designer Ricardo Conde wears a new ventilation mask against the spread of the new coronavirus designed by him alongside a medical doctor and two aeronautical engineers, as he uses a mobile phone in Bogota on July 30, 2020. (Photo by Juan BARRETO / AFP)

Forrás: Illusztráció/AFP

Fotó: AFP

Az érzékeny bőr hajlamos kiütésszerű tüneteket produkálni, amihez a rendszeres maszkviselés is hozzájárulhat, mondták el

az általunk megkérdezett szakemberek. A maszk és a bőr folyamatos súrlódása irritálhatja a hámot, vékonyíthatja a védőréteget, ezáltal könnyen járható utat biztosíthat a baktériumoknak.

Tiszta és jól szellőző

– A fertőzés veszélyétől nem kell tartani, a legtöbb problémát a bent ragadt párás levegő okozhatja, amely melegen tartja az érintett területet, ennek hatására kitágulnak a pórusok, és elszaporodnak a kórokozók – mondta dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász. – Ilyen esetben jelenhet meg száj körüli gyulladás. A korpás bőrtől szenvedők esetében pedig további, úgynevezett szeborreás bőrgyulladás alakulhat ki, fontos tisztában lennünk azzal, hogy ezek az érzékenységek az arra hajlamos bőr esetében bármikor jelentkezhetnek, nem csak a maszkviselés következtében – tette hozzá.

Ne otthon kezelje!

Gál Szilvia kozmetikus vendégkörében is van olyan hölgy, akinek egész napos munkája során kell viselnie a védőeszközt, érzékenysége miatt megjelentek rajta a kiütések.

– Azt javaslom az ezzel a problémával küszködőknek, hogy gyakran tisztítsák, hidratálják az arcukat, bőrüket. ehetőségekhez mérten viseljenek jobb szellőzést biztosító maszkot. Azonban, ha a helyzet súlyosabbá válna, mindenképp forduljanak bőrgyógyászhoz, semmiképp ne kezdjenek otthoni kezelésekbe, mert azzal csak további bajokat okozhatnak – tanácsolta a kozmetikus.

Meddig viseljük?

Ha nem munkánkból adódóan viselünk speciális maszkot, és mi magunk választhatjuk meg az anyagát, akkor a legjobb, ha pamut, szatén vagy selyem mellett döntünk. Ezek kevésbé tartják bent a hőt, nedvességet, így elkerülhetjük az aknék elszaporodását. A maszkok rendszeres és alapos mosása rendkívül fontos, nem elég csak kitennünk a napra, a levegőre szellőzni. Az orvosi, egyszer használatos maszkok nagyon jó szűrési hatékonysággal bírnak, de csak egy-két órán keresztül. A használati idő természetesen függ attól is, hogy milyen aktívan vagyunk kitéve a fertőzésveszélynek.

A többször használatos változat előnye – amellett, hogy megfelelő tisztítás következtében számtalanszor használható – a gazdaságossága és a környezetbarát volta. Kettő–négy órán át érdemes viselni, majd szükséges a két használat között magas hőfokon fertőtleníteni. Lényeges, hogy olyan maszkot keressünk, amely az orr résznél az orrnyereg formájára igazítható, vagy varrása úgy van kialakítva, hogy fedje a szaglószervünket.

(A borítóképen: Irritáció kizárt – a különleges maszk Ricardo Conde ipari formatervező munkája)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában