családos nyár

2020.07.02. 19:00

Strandbéli kalandok az aprónéppel

A hazai strandok meg fognak telni kisgyermekesekkel.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Érdemes a hasznos tanácsokat, szakemberek ajánlásait szem előtt tartani, mielőtt strandolni indulunk, főleg ha több gyermekkel vagy egészen pici babával vágunk neki a kalandnak. Három hónapos kor után a csecsemő már meg tudja tartani a fejét, szívesen van vízben, élvezi a fürdést. A kis kádat felválthatja a nagy fürdőkád. Ezzel megtanulja, megszokja, hogy nemcsak kis térben lehet vízben, hanem nagyobban is. A kád vizét érdemes lassan lehűteni 30–32 fokra, mert a strandok vize nagyjából 28–30 fokos. A szabad vizek hőmérséklete még ennél is hűvösebb. Mielőtt vízpartra megyünk, a kertbe kitett meleg vizes medencében, kis kádban megmeríthetjük a csecsemőt. Később ezeket az eszközöket ki lehet vinni a strandra, a vizek mellé is.

A kisgyermeket féléves kortól lehet szoktatni a természetes vizekhez, ha nem túl hideg és a víz minősége is megfelelő. Egyéves kor után már elvihetjük a babát strandra, lehetőleg a gyermekmedencébe, a közös medence kerülendő. A gyermekmedence vize 30 fok körüli, melyben a kórokozók, vírusok, paraziták nem pusztulnak el, inkább szaporodnak. Legtöbb esetben nem azonnal jelentkeznek a fertőzés tünetei, hanem napokkal később. A felnőttmedence kimondottan veszélyes a fertőzések miatt.

Megfelelő öltözet

Mindenképpen adjunk a kicsire úszópelenkát, amelyből létezik eldobható és mosható változat is. Azonban ezt gyakrabban kell cserélni, mint a hagyományos pelenkát, ugyanis a vízbemenetel után megtelik, átnedvesedik, ezért mindig szárazra kell váltani. Fontos, hogy a mérete mindig megfelelő nagyságú legyen, mert a túl szoros bevág, vérkeringési problémát okozhat, a nagyon tágból pedig kiúszhat a széklet. Csecsemőknél, gyermekeknél a szakemberek általában az 50 faktoros napozóolaj vagy napozótej használatát javasolják.

A napozószer a vízben leázik, ezért fürdőzés után újra kell krémezni. Érzékeny bőrű babákra adhatunk fehér pamutpólót, akár hosszú ujjút, amiben nyugodtan lubickolhat is. A fej védelmére könnyű nyári sapka legyen a kicsi fején.

Először a strandon

„Tamarával ezen a héten próbáltuk ki először a közös strandolást” – mesélte Dominika, a három és fél éves kislány édesanyja. Eddig nem merte elvinni, annyira féltette. Most azonban nagyon jó élményekkel távoztak a miskolctapolcai strandról, és biztosan máskor is elmennek. Ugyanis a kislány ki sem akart jönni a vízből órákon át. Az időpontot úgy választotta az édesanya, hogy ne legyenek túl sokan, és biztonságos legyen az ott-tartózkodás. A kora reggeli órákban érkeztek, és 11 órakor már a kapun kívül voltak, hogy ne legyenek a napon délben. Tamarára hosszú ujjú tankinit és kalapot adott a bőre védelmében, de naptejjel is bekente.

A fák mozgó levelei is átengedik a napot, árnyékban is le lehet égni, ezért a folyamatos bőrvédelem fontos. A csecsemő, a kisgyermek hőháztartása még nem stabil, ezért hajlamosabb a folyadékvesztésre, kiszáradásra. Az elvesztett ionokat, ásványi sókat buborékmentes vízzel vagy hígított gyümölcslével kell pótolni. A cukros üdítők nem ajánlottak, jó választás lehet azonban a cukormentes ízesített limonádé. A babák a pancsolástól hamar elfáradnak. Fürdés után árnyékban, plédre fektetve altassuk, lehetőleg könnyű, légáteresztő anyaggal letakarva. Csakúgy, mint utazáskor, mindenre fel kell készülni egy egész napos kiruccanás alkalmával. Mindenképpen jól jöhet az eldobható vagy mosható pelenkázó-alátét. Továbbá törlőkendő, fertőtlenítőszer, még akkor is, ha egyébként víz közelében vagyunk. Ami még nagyon lényeges, több váltás ruha és fürdőruha a gyerekeknek, hogy mindig szárazon legyenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában