közlekedésbiztonság

2020.07.02. 08:00

Nyáron fokozottan kell figyelni a gyermekekre

Ha vakáció, akkor közlekedésbiztonsági tanácsok gyerekeknek és szülőknek.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A nyári szünet beköszöntével egy időre természetszerűleg teljesen megváltozik a város közlekedése. A gyermekek kirajzanak a szabadba, játszóterekre, parkokba. Sokan közülük egyedül vagy barátaikkal indulnak útnak bringával, rollerrel, gyalog vagy tömegközlekedéssel, jellemzően felnőtt felügyelete nélkül. A hőségben könnyebben lankad a figyelmük, ugyanúgy, ahogyan az autósoké is.

Már alaposan benne vagyunk az idei vakációban, amely a koronavírus-járvány miatt kicsit még élénkebb a korábbiaknál. A gyerekek hónapokon át lényegében a lakás négy fala közé voltak kényszerítve, érthetően alig várták már, hogy kint lehessenek a szabadban. Ezért érdemes néhány tanácsot megfontolni, és alkalmazni a szünidei közlekedés során.

Tudd, merre jár gyermeked!

Beszéljétek meg a következő napját, hova megy, kivel megy, milyen útvonalon és közlekedési eszközzel jut el oda biztonságosan, még akkor is, ha egyedül kell mennie.

Az az iskolás korú gyermek, aki már elég nagy ahhoz, hogy önállóan közlekedjen, jó, ha tart magánál mobiltelefont, hogy elérhető legyen a szülei számára, vagy tudjon szólni nekik, ha szükséges. Fontos, hogy megtanítsuk neki, hogy séta vagy bringázás közben ne mobilozzon, a zenét – ha hallgat – csak olyan hangerővel hallgassa, hogy hallja a közlekedés zaját, a közeledő autókat, a rendőr vagy mentő szirénáját.

A gyermek öltözéke ne csak kényelmes legyen, hanem biztonságos is. Védjen a napfénytől és az esőtől, és feleljen meg a „látni és látszani” elvének. Legyen a gyermek jól látható (élénk színű ruha, fényvisszaverő csíkok vagy kiegészítők, ha este is közlekedik). Bringázáshoz ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott a sisak, hasznos kiegészítő a kesztyű, láthatósági mellény, térd- és könyökvédő, hosszabb utakon a kulacs, javítószett és a pumpa is.

Felkészülni, vigyázz, rajt!

Már a vakáció előtt érdemes lett volna átnézeti szakszervizben a bringát, beállítani a fékeket és váltót, megolajozni a láncot és beállítani a kormányt és az ülést. Ez még most is pótolható, hiszen semmi sincs későn, ha azzal balesetet előzhetünk meg, illetve hozzájárulhatunk gyermekünk biztonságos közlekedéséhez a szünidő alatt. Vegyük át a közlekedés alapvető szabályait (piros–tilos, jelzőtáblák jelentése, közlekedés az úton és a járdán, úton való átkelés, fel- és leszállás stb.).

Ezeket gyakoroljuk be együtt a családdal, amit megtehetünk az kedvenc útvonalainkon végighaladva vagy akár a városi KRESZ-parkban, illetve kisebb-nagyobb rendezvények baleset-megelőzési programjain. A lényeg a biztonság.

(A borítóképen: A közlekedés szabályainak ismerete és betartása nagyon fontos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában