hitélet

2020.07.04. 12:30

Lovasok zarándoklata a király kegyhelyén

Szent Lászlóra emlékeztek a zarándokok a nemzeti kegyhelyen.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

Szent László csontereklyéjét személyes áhítatra a bazilikába is kihelyezték a helyi lovas és az ország más tájairól, többek között megyénkből, a Bodrogközből és Kassa környékéről érkező egyéni zarándokok számára.

Gyalogosoknak is

– Néhány éves hagyománya van a lovas zarándoklatnak nálunk, amit eredetileg sportolók és szurkolók kezdeményeztek Árpád-házi királyunk emlékére – mondta Orosz Lóránt atya, kegyhelyigazgató. – Később a környékbeli lovasok, lovasiskolák, fogatosok és hagyományőrző huszáregyesületek képviselői is egyre nagyobb számban jelentek meg az alkalmon.

Szentkúton fakad a Szent László-forrás, ahol a király patkónyomát őrzik.

– Szent László szilárdította meg Szent István államát, törvényeit, és fontosnak tartotta a katolikus hit védelmét. Ezen keresztül minket, hívőket az igazságosság és a becsületesség fontosságára figyelmeztet – magyarázta a kegyhelyigazgató. – 1091–92-ben Szent László király csapataival a moldvai kun sereg elől menekült. Az ellenség bekerítette őket, és a völgyben tikkasztó szomjúság gyötörte a katonákat.

A király elindult felderíteni a környéket Szög nevű lovával. A legenda szerint, amikor egy szakadékon átugratott, az első patkónyomból forrás fakadt, máig Szent László nevét viseli.

Lelki békét keresnek

– Vasárnap 9 és 11 órakor tartunk szentmisét, ahol gyónási lehetőséget biztosítunk. A szertartás végén van a lovasok körmenete. Szent László csontereklyéjét bíboros úrtól kaptuk tavaly, és ezzel kapnak áldást a zarándokok. A zarándoklatra mindenki más-más személyes indokkal érkezik, de alapvetően a hitükben szeretnének megerősödni.

(A borítóképen: Szentkúti lovas zarándokok)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában